Ann Jorun Hillersøy, dialog

Blokkert av Støre!

Ann Jorun Hillersøy ble blokkert fra Facebook-siden til Jonas Gahr […]

Forfatter:

Motvind Norge

Kategorier:

Publisert:

3. august 2022

Del:

Ann Jorun Hillersøy ble blokkert fra Facebook-siden til Jonas Gahr Støre, skrev om det i Klassekampen og kom i dialog med Arbeiderpartiets kommunikasjonssjef. Foto: Ann Jorun Hillersøy


Intervju med Ann Jorun Hillersøy


Motvind Norge-medlem Ann Jorun Hillersøy ble blokkert fra statsminister Jonas Gahr Støres Facebook-side, skrev om det i Klassekampen, fikk svar og fortsatte dialogen med Arbeiderpartiets kommunikasjonssjef. I dette intervjuet deler hun noen av sine tanker om det som skjedde.

Hillersøy forteller til Motvind Norges redaksjon at hun bråvåknet politisk i 2019, året den nasjonale rammen for vindkraft på land ble lagt frem. Frem til da koste hun seg med jobben sin og levde i den tro at landet ble styrt av folk som visste hva de gjorde. «I dag vet jeg bedre», sier hun. Inne på Støres Facebook-side kommenterte hun først og fremst saker som hadde med vindkraft og energipolitikk å gjøre. Etter hvert kommenterte hun også andre saker, knyttet til urett og sosiale forskjeller i samfunnet. «Forskjeller som øker. Stortingspolitikerne vedtar høye lønnstillegg til seg selv og har sponsa kantine, mens vanlige folks strømregning går til inkasso og køene foran Fattighuset øker. I Norge. Med en regjering ledet av Arbeiderpartiet. Det er så man ikke tror det.»


Hvordan oppdaget du at du hadde blitt blokkert? Hva var det første du tenkte?

«Jeg skulle innom sida for å kommentere at de nye utenlandskablene ikke gir oss forsyningssikkerhet, men at de tvert imot truer den. Med en ironisk snert. Jeg hadde tenkt å takke ham for de flotte, nye utenlandskablene, som sørget for tom lommebok og tomme vannmagasin og etterlyse den billige vindkraften vi skulle få i retur. Og så kom sida hans opp blant søkeresultatene, rett og slett.»

Jeg hadde tenkt å takke ham for de flotte, nye utenlandskablene, som sørget for tom lommebok og tomme vannmagasin og etterlyse den billige vindkraften vi skulle få i retur.

Hvorfor tror du at du ble blokkert?

Hillersøy har gjort seg noen tanker om hvorfor nettopp hun ble blokkert, selv om hun naturligvis ikke kan være sikker. «Jeg har nevnt Klaus Schwab og WEF [World Economic Forum], for jeg liker ikke sammensausingen av verdens rikeste milliardærer og folkevalgte på møtene i Davos. Kanskje anser de det for å være konspiratorisk?» Hun vet at hun skriver godt og slående og at hun får mange likerklikk på kommentarene sine. «Kanskje det ble en trussel? Eller kanskje de ikke likte min ironiske måte å skrive på? Jeg har jo min personlige Ironinytt på Facebook, for jeg synes jeg får frem poengene bedre ved å være ironisk. Kanskje de ikke likte kommentarer om vindkraft, overkjøring av lokalsamfunn og samene og at det nå er fiskerne sin tur å bli overkjørt? Kanskje de generelt ikke liker kritikk?» Hillersøy tror ikke de ansatte som driver den profesjonelle Facebook-sida til Støre bruker ytringsfriheten som rettesnor i arbeidet.

Kanskje de ikke likte kommentarer om vindkraft, overkjøring av lokalsamfunn og samene og at det nå er fiskerne sin tur å bli overkjørt?

Hvordan blir det avgjort hvem som skal blokkeres, tror du?

«Vel, enten kan det være et dataprogram som fanger opp enkelte ord, eller det kan rett og slett være ansatte som tar beslutningen der og da. Støre er det iallfall ikke, men hans ansatte som administrerer sida. Nøyaktig hva som utløser det er vanskelig å si. Det er noe de ansatte burde svart på.»


Kjenner du flere som har blitt blokkert? Hvorfor tror du det skjedde med dem?


«Ja, veldig mange. Og det var derfor jeg bestemte meg for å ta tak i denne saken. Jeg har forhørt meg, og det har vært pga. kommentarer om alt fra pensjon, barnevern og vindkraft til å bare trykke liker på andre innlegg. Så vi er helt i det blå, i grunnen.»


Tror du blokkeringen kommer til å bli opphevet nå som Klassekampen har slått dette stort opp?

«Jeg håper jo det, da. Og jeg håper det vil gjelde for alle, og at alle politikere, både lokalt og nasjonalt og samtlige politiske partier følger disse retningslinjene: Aldri blokkere, men slette kommentarer som bryter med ytringsfriheten, samt anmelde de som står bak. Når det gjelder offentlige sider, vel og merke. Det er viktig å skille mellom private Facebook-kontoer og offisielle sider, etter min mening. Når det er sagt, så kan vi kanskje alle lære litt av dette. Mer meningsutveksling, mindre blokkering. Samtidig så er blokkering en viktig funksjon pga. f. eks. svindlere, men den må ikke misbrukes.»

Er det viktig å kunne følge Jonas Gahr Støre på Facebook?


«Så klart. Det er jo aktuelle saker som legges ut. Det er kjempeviktig å ha mulighet til å følge med! Og det er en mulighet for dialog med statsministeren. En mulighet han selv har åpnet opp for ved å ha denne offisielle Facebook-siden. Det er faktisk helt frivillig å bruke Facebook, og da må man kunne rette seg etter noen enkle regler, etter min mening, som beskrevet ovenfor. Evner de ikke å modere siden, får de heller avslutte kontoen. Enkelt og greit. Å gi folk livstidsstraff og frata dem muligheten for å følge med på det som legges ut – er det i det hele tatt lovlig?

Hva forteller denne hendelsen om ytringsfrihetens kår i Norge, synes du?

«Den er minkende etter min mening. Det virker som at på Facebook gjelder det helt andre regler enn i et demokratisk samfunn. Så etter min mening misbrukes funksjonene i Facebook til sensur og knebling av ytringsfriheten. Og det hører rett og slett ikke hjemme i et demokrati. Det er viktig å huske på at ytringsfriheten er nedfelt i menneskerettighetene. Skal man bare blåse i dem?»

Det virker som at på Facebook gjelder det helt andre regler enn i et demokratisk samfunn.

Hvordan står det til generelt med ytringsfriheten i Norge?

«Ikke så verst sammenlignet med andre land, vil jeg si. Det er livlige debatter i kommentarfeltene rundt omkring. MEN, og det er et stort men: Det betyr ikke at det står bra til med den. NRK bestemte seg for å slutte med Facebook pga. kommentarfeltene, og Dagbladet har for uvane med å stenge dem etter kort tid. Støre og andre politikere blokkerer og sensurerer over en lav sko. Disse, som burde vært foregangspersoner blir i stedet eksempler på det motsatte – slik bør vi IKKE gjøre det. Min oppskrift er enkel: Moderér kommentarfeltene ved å slette de kommentarene som bryter med ytringsfriheten, og anmeld de som står bak. Alle andre kommentarer må få stå. Det er en menneskerett. Og Facebook må ikke stå over menneskerettighetene. Det er totalitært.»

Moderér kommentarfeltene ved å slette de kommentarene som bryter med ytringsfriheten, og anmeld de som står bak. Alle andre kommentarer må få stå.

Hvordan er det å stå frem som vindkraftmotstander i den offentlige debatten?

«Det har jeg ikke noe problem med, for SAKEN er så viktig. Og det er ikke minst en GOD sak. Vi har alle fakta på vår side. Jeg er stolt av å være medlem i Motvind Norge, og der finnes det mange utrolig flotte mennesker med et enormt pågangsmot og engasjement, som bruker av sin fritid på å kjempe. Det synes jeg er fantastisk. Måtte rettferdigheten seire til slutt, både i vindkraftsaken og i denne aktuelle debatten her med Støre.»

Jeg er stolt av å være medlem i Motvind Norge, og der finnes det mange utrolig flotte mennesker med et enormt pågangsmot og engasjement, som bruker av sin fritid på å kjempe.