Industritomt, Aker, Røkke, Grønn industri, Gruslegging
Aker Industritomt Narvik

Brennpunkt Narvik

«Nordland er etter utbyggingen av Svartisen kraftverk i 1993 det […]

Forfatter:

Eivind Salen

Publisert:

8. oktober 2022

Del:

«Nordland er etter utbyggingen av Svartisen kraftverk i 1993 det fylket i Norge med størst kraftoverskudd. Tidligere gav det muligheter, nå gir det problemer», skriver Eivind Salen i dette innlegget. Foto: Eivind Salen

Eivind Salen, rådgiver i Motvind Norge

For fjerde år på rad tennes det i dag varder over hele landet for å varsle om at naturen er i fare. I denne anledning arrangeres fra klokken 18 et åpent møte i Sjømannskirka i Narvik, hvor Eivind Salen og Per-Gunnar Skåtom er blant deltagerne. Etter møtet tennes det en varde på Ornes.


Tekst: Eivind Salen, rådgiver i Motvind Norge


Skribenten er ansvarlig for innholdet i teksten.

Nordland er etter utbyggingen av Svartisen kraftverk i 1993 det fylket i Norge med størst kraftoverskudd. Tidligere gav det muligheter, nå gir det problemer. Det store kraftoverskuddet lokker til seg næringsvirksomhet. Det er vel og bra, men det er ikke så vel og bra måten det blir gjort på nå. Dette er nemlig ikke snakk om en utbygging, men en nedbygging, og mange av interessentene er ikke like interessert i å utvikle regionen, som de er i å utvikle egen bankkonto. Vi ser tydelige eksempler på den nye strategien i Mo i Rana og i Salten, med henholdsvis batterifabrikk og «grønt stål», og vi ser det like tydelig i Narvik, hvor Aker har kjøpt store industritomter de allerede er i ferd med å planere. Det er denne utbyggingen bildene er fra.

Utbygging av industritomt til Aker i Bjørkvik, ved Narvik. Det går fort for seg med så mange store anleggsmaskiner. Foto Eivind Salen

Problemet er at planlegges flere utbygginger enn Nordland har kraft. På toppen kommer elektrifiseringen av Melkøya, i Hammerfest, som alene vil ta ut det meste av kraftoverskudd i vår nordligste strømregion NO4 og alene vil ta ut tilsvarende hele Finnmarks elektriske kraftforbruk! Samtidig planlegges og vedtas KV420-linjer fra nord til sør, med mål også å forflytte Nord-Norges kraftoverskudd sørover. De linjene stopper ikke i Sør-Norge, men skal videre til kontinentet og de britiske øyer gjennom kabler.

Det danner seg et uhyggelig bilde av at Nord-Norge ikke skal få beholde krafta si selv, og at enorme naturområder skal bygges ned for meningsløs symbolpolitikk og for utbygging av vindkraft. Det er det siste som er nøkkelen. For Nord-Norge har mye vind og store arealer. Der kan det bygges vindkraftverk, hvis man er kynisk og uten kjærlighet til naturen, men for utbyggingen av vindkraftverk er rett og slett det store kraftoverskuddet et problem. Det er derfor alle de gigantiske kraftkrevende prosjektene blir vedtatt og så smått satt i gang, på subsidierte penger, og så blir det brukt som brekkstang for å få bygge vindkraft også.

Det er sterkt ødeleggende for naturen, reindrifta, økonomien og samfunnet. Vi greide å stoppe dem i Salten, til tross for at Blastr Green Steel hadde alliert seg tungt med det mektige nettverket vindkrafta rår over, og vi skal nå også stoppe dem i Mo i Rana og i Narvik. I Narvik stoppet vi dem egentlig, med et flott innbyggerinitiativ i regi av Motvind Ofoten, og et vedtak i kommunen om at vindkraft er uønsket. Det gikk partiene i kommunen til valg på. Og det vedtaket er nå omgjort, og vindkraft er lagt inn i arealplanen.

Velkommen til Sjømannskirka Narvik klokken 18, til Brennpunkt Narvik. Arrangementet blir streamet. Deretter blir det vardetenninger både i Narvik og mange andre steder. Vi varsler om at natur og samfunn er i fare. Vi skal møte faren, og vinne over den.

Trafostasjonen i Kvanndalen. Disse kraftledningene skal gå til Røkkes prosjekt i Bjerkvika, hva enn dette prosjektet viser seg å bli. Som vanlig i dette spillet er det vi vanlige folk som betaler regningen over nettleia, mens rike investorer som vet å posisjonere seg, får inntektene fra våre felles ressurser. Foto: Eivind Salen