John Fiskvik, Motvind Norge og Åslaug Haga. Pressebilde av Haga: Caroline Roka/Fornybar Norge

Dårlig nytt for Åslaug Haga er godt nytt for oss andre!

Vi gleder oss over at Fornybar Norge endelig innser det […]

Forfatter:

Jørund Nygård

Kategorier:

Publisert:

18. juli 2024

Del:

Vi gleder oss over at Fornybar Norge endelig innser det vi i Motvind Norge har sagt i flere år: Kraftoverskuddet i Norge holder seg godt, og det er ingen fare for kraftunderskudd med det første.

Dette innlegget av John Fiskvik, leder i Motvind Norge, er svar på Åslaug Haga, leder i Fornybar Norge, sin kronikk i Dagens Næringsliv 10.07.2024: «Dystre realiteter bak «gladnyhet» om kraftbalansen«

At Fornybar Norge opplever dette kraftoverskuddet som et problem er vi derimot ikke enige i, snarere tvert om: Nok en gang ser vi at vindkraft ikke er løsningen på noe som helst.

Åslaug Haga er leder av lobbyorgansasjonen Fornybar Norge, og det er i hovedsak vindkraft hun ivrer for – med blant andre NHO og flere rike utbyggere i ryggen.

Vindkraft møter stadig mer motstand, og selv om Fornybar Norge stadig forsøker å komme med alternative argumenter for denne utdøende teknologien, ser nå folk flest galskapen i videre utbygging av vindkraft og sier tydelig nei.

I Tyskland har man gjort et gedigent eksperiment, der de innførte mye ustabil kraft som vind og sol i energimiksen sin, samtidig som de skrudde av stabil kjernekraft. For å si det slik; dette eksperimentet har ikke vært godt nytt for strømprisene i Tyskland, der industridød og flytting av virksomheter til Asia er fasiten. Det vil ta lang tid før Tyskland klarer å rette opp i dette. Et eksempel til skrekk og advarsel. Finn et land som har fått lavere strømpris av å innføre vindkraft?

Så lenge Norge er koblet mot det Europeiske strømmarkedet som i dag, vil vi fortsette å importere høye strømpriser, mens vi selv eksporterer den stabile vannkraften vår til kontinentet.

Mer vindkraft inn i et slikt system vil ikke gjøre strømprisene lavere for norske forbrukere og bedrifter. Og for å kunne håndtere mye kraft på vindfulle dager, er vi avhengige av å oppgradere systemet, med enda høyere nettleie som resultat.

Knapt noe land i verden er mer avhengig av strøm enn Norge. Vi har fantastiske ressurser i vannkraften vår, og denne har tjent industrien og innbyggerne vel de siste 100 årene. Lavere strømpris enn på kontinentet har vært et gode og et stort konkurransefortrinn både for industrien og husholdningene.

Skal det bli slik igjen, er det flere ting som må på plass:

For det første; ikke alle som ønsker kraft bør få tilgang til den. Å misbruke norsk vannkraft til å lage ammoniakk eller hydrogen, der nærmere 70% av energien forsvinner underveis i produksjonen, er dårlig utnyttelse av kraft. Å gi et enkelt datasenter i Skien tilgang til inntil 5% av vannkraften vår, med et meget begrenset antall lokale arbeidsplasser i retur, er heller ikke samfunnsnyttig bruk av ressursene våre. Statnett må ha et mye større fokus på samfunnsnytte når tilgang til kraften vår deles ut. “Først til mølla”, slik det har vært de siste årene, er ikke bærekraftig.

For det andre: Det er leit at Statnett har forsømt jobben sin med å knytte Norge bedre sammen med gode kraftlinjer, slik at vi i dag har dårlig strømflyt mellom regionene. Dette arbeidet må få prioritet.

For det tredje: Vår egen industri og innbyggere bør få tilgang til norskprodusert kraft til bedre betingelser enn det Europa får. At Staten og kraftselskapene skal tjene milliarder ekstra på at industri og familier her til lands sliter med høye strømpriser, er både unødvendig, trist og urettferdig.

Tiltakene over har vi Motvind Norge snakket om en god stund allerede. Nå venter vi bare på at Fornybar Norge og NHO forøvrig kommer etter og innser logikken i dette, og vil jobbe for å bedre vilkårene for norsk industri og folk.

At medlemmene i Fornybar Norge ønsker vindkraftutbygging får stå for deres regning; bærekraftig for norsk økonomi og natur er det i hvert fall ikke.

John Fiskvik, leder i Motvind Norge

Nye innlegg