Rásttigáisá (Davvi vindkraftverk)
Foto: Viljo Valle, Øystein Hauge, Sondre Kvambekk
Ragnhild Sandøy
Journalist
Bård S. Solem
Kart/Illustrasjoner
Publisert: 2. mars 2020
Oppdatert: 12. januar 2021 20:13
Saken
Kontroverser
Motstanden mot prosjektet er betydelig. NVE arrangerte tre møter om forhåndsmelding i 2017, ett i Kunes, Lebesby og to i Sirma i Tana. Både i folkemøtene i Tana og i høringsrunden til meldinga var motstanden sterk, både fra sektororganer, frivillige organisasjoner, reinbeitedistrikt og lokalsamfunn. Motstanden framkommer ikke hverken hos NVE eller Grenselandet AS og deres konsulenter.
Norges nest største inngrepsfrie område.
Rásttigáisá regnes som et hellig fjell.
Reindrift – berører flere reinbeitedistrikt;
Spesielt distrikt 13 – Lágesduottar, men også 9 – Čorgaš og 14A – Spierttagáisá
Laksefjordvidda-Lágesduottar og Ifjordfjellet-Idjavuonduottar er ikonterreng for innlandsfiske og jakt; lokalt, regionalt og nasjonalt. Vassdragsfeltet til Storelva og Tana som er varig verna vassdrag blir berørt
Området og landskapet
Planområdet ligger ved Vilgesrášša og Vuonjalrášša, rett nord for Rásttigáisá og øst av Storelva (Stuorrajohka), i et grenseland mellom Lebesby og Tana i øst og Porsanger kommune i vest, langt fra kommunesentra.
Dette er et samisk kulturlandskap med utmark, flytteveier og vandreveier mellom Tanadalen og Laksefjorden. Dette er Norges nest største inngrepsfrie naturområde og Finnmarksvidda på sitt beste – med elver og vann, og de vakre gaissene, som med sine snødekte topper vises på lang avstand, og selvsagt også på finsk side.
Gaissene: (gáissá=høy og spiss fjelltopp) skiller Finnmarksvidda fra Laksefjorden og Porsangen og strekker seg fra Stabbursdalen i vest til Laksefjordvidda i øst. De høyeste er Čohkarášša (1 139 moh), Bieggavákgáisá (1 120 moh), Ruitogáisá (1 070 moh) og Rásttigáisá (1 066 moh). Lengst øst ligger Ullogáisá, en ca 8 km lang fjellrygg i retning nord–sør, der den høyeste toppen (603 moh) er et av knekkpunktene på grensa mellom Lebesby og Tana. Videre østover ligger Laksefjordvidda.
Geologisk er gaissene av yngre bergarter som ikke er slipt ned av ismassenes og klimaets herjing. Fjellområdet er et særpreget og unikt blokklandskap. Sparsom plantevekst og store arealer gir et grått og nakent inntrykk. Her er mange navn med rášša, som betyr høyfjellsområde dekket av flate stein.)
Storelva (Stuorrajohka) som renner nordover til Storfjorden innerst i Laksefjorden har utspring fra Gaissene i vannskillet mot Tanavassdraget i sør. Fra utløpet til samløpet med Vuonjaljohka går elva i et markert dalføre, der elveløpet og kvartære avsetninger utgjør store deler av dalbunnen. Karakteristisk for Storelva er store markerte grusterrasser som ble avsatt foran en smeltende bre i dalen. Mektige randmorener rundt Aškkasgáissá (630 moh) viser hvordan partiet stakk opp over isflata som en nunatak.
I vest gir stedvis kalkholdig berggrunn opphav til en interessant flora. Området er sparsomt utredet, men berører to kjente vassdrag som er varig verna mot kraftutbygging; Storelva og Tanavassdraget som innehar en rekke rødlistede arter og naturtyper. Sidevassdraget Luoppaljohka har et variert løp med mange fiskerike vatn, og hit går også laksen. Vuonjaljohka og Storelva ovenfor samløpet med Luoppaljohka er grunne, kalde og svært næringsfattige.
150 km2 inngrepsfri natur kan nå gå helt tapt og ytterligere 250 km2 få redusert og omklassifisert verdi som område med inngrepsfritt preg.
OBS Tana er ei grenselv, og prosjektet berører finske interesser; bilaterale avtaler samt Utsjok kommune, finske myndigheter, det finske Sametinget og andre interesser på finsk side skal ivaretas.
Avstander:
Levajok fjellstue-Tana bru: 100 km
Levajok-Karasjok: 80 km
Levajok-Utsjoki: 35 km
Kunes-Lakselv: 82 km
Kunes-Tana bru: 132 km
Kunes-Kjøllefjord: 152 km
Status
NVE har behandlet meldingene om Davvi vindkraftverk med tilhørende nettilknytning i Lebesby og Tana kommuner, Finnmark fylke, etter plan og bygningslovens forskrift om konsekvensutredninger. Tiltakshaver Grenselandet AS er meddelt utredningsprogram for tiltaket. Utredning av naturressurser, støy, forurensning og verdiskapning er gjort av Multiconsult Norge AS. Utredning av naturmiljø og biologisk mangfold vil bli gjennomført sommeren 2020 av Multiconsult med underleverandører.
Konsesjonssøknad ble sendt fra Grenselandet AS til NVE i januar 2019. Hverken konsesjonssøknad eller konsekvensutredninger var tilgjengelige på NVE sine nettsider da denne presentasjonen ble publisert, men er nå lagt ut.
Nettsystem og overføringslinjer
420 kV LINJE FRA VARANGERBOTN – Finnmarks North Connect
Statnett: Strekninga Adamselv-Varangerbotn konsesjonssøkes etter ønske og inngått avtale med vindkraftaktører med konsesjonsgitt vind på Varangerhalvøya. Ny ledning her vil også gi kapasitet til noe mere vind samt betydelig økt kapasitet til nytt forbruk.
Noen politikere har trudd at vindkraft vil gi industri og arbeidsplasser. Nettkapasiteten for overføring av ustabil vindkraft har vært bremsen, og både bransjen og ordførerne i Øst Finnmark har kjempa for å få bygd 420 kV linje fra Varangerbotn og skrote Nasjonal rammeplan der Øst-Finnmark var ekskludert.
I 2019 fikk Statnett klarsignal i statsbudsjettet.
Les mer om Statnett Skaidi-Varangerbotn
Denne rapporten er viktig grunndokument for planlagte storstilte utbygginger av vindkraft i Finnmark. Statnett analyserapport-kraftsystemet-i-finnmark.pdf
Høringsuttalelser
Dette prosjektet har vært kontroversielt fra starten. Vi har samlet høringsuttalelser til forhåndsmeldingen på en egen side.
LES HØRINGSUTTALELSER TIL FORHÅNDSMELDINGEN HER. (Dropbox)
Konsesjonssøkers presentasjoner
- Konsesjonssøknad Davvi vindkraftverk – Grenselandet AS
- Informasjonsbrosjyre Davvi vindkraftverk – Grenselandet AS
- Forhåndsmelding Davvi vindpark
Beskrivelser
- Nytt eventyr på Ifjordfjellet og Laksefjordvidda. (Idjavuonduottar – Lágesduottar). Bjarne Heyerdal Sætrang i Bjarnes turblogg 7.8.2019
- Farvel Vuonjalrášša. Rolf-Erik Poppe i Harvest magasin 24.3.2019
- Rásttigáisá 1067 moh., mektig og ruvende, et av Finnmarks høyeste og Finnmarks best kjente fjell. Rásttigáisá 1066 moh i Tana kommune. Frank Ingilä i GodTur.no
- Et magisk fjell. Av Eirik Hind Sveen. NRK 19.7.2015
- Topptur til Rásttigáisá 1066 moh. i Tana kommune. Frank Ingelä i UT.no
- Sporløst landskap. Trygve T Poppe i Fjell og Vidde nr. 6 2004
Naturnavn – Luonddunamahusat
Samiske navn forteller mye om terreng og vegetasjon. Studer kartet og samiske navn, se betydning i Oahpa giela – Muhtun dábálaš luonddunamahusat.
Leavvajoga ja Rástigáissá sámi kulturmuittut
Hellige fjell og landskap
Leavvajoga ja Rástigáissa Sámesiidda har sendt forslag for Sametingsrådet om at landområder rundt Rastigáissá blir fredet mot framtidige utbygginger. Se dokumenter og kart her.
Kulturminneregistreringer 2007-2010
Thoralf Henriksen i Leavvajoga ja Rasttigaissa Samesiida har samlet informasjon om kulturminner og muntlige beretninger omkring naturbruken i i Levvajohkaområdet i en årrekke. I årene 2007-2010 ble det foretatt registreringsarbeid som er sammenfattet i fire rapporter av arkeolog Jørn Henriksen. I dette arbeidet er informasjon i tilstøtende områder innsamlet, deriblant kulturminner i Lebesby kommune.
Les rapportene
Rapport nr. 1
https://motvind.org/wp-content/uploads/2020/03/Kulturminneregistrering_rapport_1_Jørn_Erik_Henriksen.pdf
Rapport nr. 2
https://motvind.org/wp-content/uploads/2020/03/Kulturminneregistrering_rapport_2_Jørn_Erik_Henriksen.pdf
Rapport nr. 3
https://motvind.org/wp-content/uploads/2020/03/Kulturminneregistrering_rapport_3_Jørn_Erik_Henriksen.pdf
Rapport nr. 4
https://motvind.org/wp-content/uploads/2020/03/Kulturminneregistrering_rapport_4_Jørn_Erik_Henriksen.pdf
Guossis: Rásttiigáisá I og II
Guossis er et musikalsk fellesskap, en trio, som treffes jevnlig og utforsker universet vi finner i vårt møte. Guossis betyr «på besøk». Vi kommer på besøk der vi spiller, og vi er på besøk en stakket stund på denne kloden.
Folk og punk, det er vår greie. Vi liker uttrykk. Vi liker sterke uttrykk, og blander gjerne det behagelige med det ubehagelige. Vi setter forskjellige stilarter inn i nye sammenhenger og vi liker det til og med steinhardt. Vi er veldig glade i denne delen av verden vi bor i og hedrer den musiske arven her, men vi gjør denne felles folkemusikken på vår måte.
Vi er svært provoserte av ideen om vindkraftindustri i vår bakhage. Derfor tvang det seg fram musisk materiale som en protest mot Davvi vindkraftverks enorme planer ved Rástiigáisá. Motstanden i oss er så sterk at det ble to låter. Vårt mål er å stoppe denne galskapen.
Vokal: Ebba Lovise Joks
Banjo: Kai Hansen Syverud
Bass: Per Gunnar Andersen
Photo: Harry Johansen
https://vimeo.com/464984772
https://vimeo.com/464760765
Lenker
NVE konsesjonssak
https://www.nve.no/konsesjonssaker/konsesjonssak?id=4606&type=A-1,A-6
Reindriftsfaglig rapport
https://motvind.org/wp-content/uploads/2020/03/Reindriftsfaglig-utredning_Protect-Sapmi_31122017.pdf
Davvi vindpark
http://davvivindpark.no/
Tidslinje
2017-2020
2017
- 12.05.2017 Grenselandet AS sendte inn forhåndsmeldinger for Davvi vindkraftverk og tilhørende nettilknytning (separate dokumenter).
- 18.09.2017 NVE arrangerte folkemøte på Kunes i Lebesby
- 19.09. og 22.11.2017 NVE arrangerte folkemøte i Sirma i Tana
2018
- 17.10.2018 NVE godkjente utredningsprogram for prosjektet. Grenselandet AS har holdt
- samrådsmøter på Kunes i Lebesby kommune (2017) og Tana bru i Tana kommune (2019), der kommunene, reinbeitedistrikt, organisasjoner, lokale ressurspersoner, m.m. var invitert.
- flere uformelle møter med reinbeitedistrikt, kommunene og andre aktører i løpet utredningsprosessen.
2019
- Januar 2019 Grenselandet AS sendte konsesjonssøknad med konsekvensutredning til NVE
- Høst 2019 Grenselandet AS sender pressemeldinger til media
2020
- Mars 2020 Grenselandet AS arrangerte kaffemøter i Tana
Fakta
Tekniske fakta
Effekt MW: installert effekt inntil 800 MW, med 4 tilhørende transformatorstasjoner inne i konsesjonsområdet.
Årsproduksjon: … GWh
Antall turbiner: 231 stk
Navhøyde: 116,5 m
Rotorspenn diameter: 117 m
Totalhøyde: 175 m
Anleggsvei/internvei og atkomstvei lengde: ca 126 km
Atkomstvei lengde: ca .. km
Grenselandet AS sine tall er oppgitt som eksempler. Det vil si at endelig plan kan bli helt annerledes.
Selskap
Eierselskap: Grenselandet AS (Harald Dirdal), bak selskapet står ST1, Vindkraft Nord AS (VKN) og Ny Energi AS
Konsulentselskap: Multiconsult Norge AS
Underkonsulenter: Jøsok Prosjekt. Naturrestaurering AS. Samisk næringsforbund-Sámi Ealáhussearvi
Utbyggerselskap: Ikke oppgitt
Entreprenører: Ikke oppgitt
Illustrasjoner
Illustrasjoner: Bård S. Solem, MOTVIND Norge
Media
- Reineiere erklærer all vindkraftutbygging uønsket i reinens beiteområde. NRK 11.03.20
- Slik skal Jonas gjenvinne Nord-Norge. Dagbladet 14.1.2020
- Ulovlig å bygge Davvi vindkraftverk. Natur og miljø 23.8.2019
- Vil bygge gigantisk vindkraftverk på Laksefjordvidda. Kampen om reinens rike. Natur og miljø 23.8.2019
- Vil stanse vindkraft i beiteområder: – I konflikt med plikten til å sikre grunnlaget for samisk kultur. Altaposten 19.6.2019
- Håper på å stoppe Europas største vindpark NRK 02.04.2019
- Reineiere har inngått hemmelig avtale med vindparkutbygger NRK 22.03.2019
- Reineiere har inngått hemmelig avtale med vindparkutbygger. NRK Sápmi 22.03.2019
- Mener det blir en gullgruve for Finnmark. her er planene for den gigantiske vindparken ved Rásttigáisá. i iFinnmark.11.1.2019
- Hva blir jeg om reindrifta forsvinner? Sagat
- Reineiere sier nei til 122 millioner kroner NRK 05.09.2018
- Leserinnlegg: Norske Samers Riksforbund (NSR) forsøker å selge samisk land Ságat 30.08.2018
- Reindrifta strides om vindkraft Ságat 30.08.2018
- Vindkraftutbygger: – Databasene viste at det ikke var reindriftsaktivitet i området. NRK Sápmi 30.8.2018
- Demonstrasjon i Karasjok mot Davvi vindkraftverk. Naturvernforbundet i Finnmark / Finnmárkku luonddugáhttenlihttu 8.6.2018
- NVE og utbyggerne må respektere folket! Uttalelse om vindkraftplaner fra Naturvernforbundet i Ávjovárri. okt 2017
- Vindkraft på folkemøte i Sirbmá 22. november 2017 Naturvernforbundet i Finnmark / Finnmárkku luonddugáhttenlihttu
- NVE sin presentasjon av Davvi vindkraftverk, møte i Kunes og Sirma 2017
- Nye vindkraftprosjekt. Radio Nordkapp 4.5.2017
- 350 vindmøller skaper frykt. Sagat 4.5.2017
- Vil ha din mening om omstridte vindkraftplaner. NRK Sápmi 18.3.2017
- Negativ til vindpark NRK 27.11.2017
- Forberedt på nye «skyllebøtter» om vindkraft NRK 22.11.2017
Kronikker
-
- Hvem kan vi stole på? Foran et skjebnevalg. Av Ragnhild Sandøy i Nordnorsk Debatt, Sagat og iFinnmark 27.2.2019
- Finnmark kan gi verden energien den trenger – men vi må selv velge å bidra. Av Eva D. Husby, Marianne Sivertsen Næss, Bernth Sjursen, Sigurd Rafaelsen, Rolf Laupstad og Bjørn Johansen i Nordnorsk debatt, Sagat og iFinnmark 27.2.2020
- En naturlig del av regionens ambisjoner. Av Sigurd Kvammen Rafaelsen, ordfører (AP) Lebesby I Nordnorsk debatt 17.1.2020
- Vil vi ha utsikt over 267 vindturbiner fra Øst-Finnmark høyeste fjell? Av Anniken Renslo Sandvik i iFinnmark 9.1.2020
- Et industrieventyr i nord – Øst-Finnmark som nullutslippsregion! Av Rune Rafaelsen, ordfører i Sør-Varanger (Ap). I Nordnorsk debatt 16.10.2019
- Vindkraftindustri versus natur og kultur. Klarer vi å snu skuta? Åpent brev til politiske partier og beslutningstakere. Av Ragnhild Sandøy i Sagat 1.4.2019
- Vindkraft, reindrift og rettigheter til salgs. Av Ivar Bjørklund i Sagat 27.3.2019
- Gullgruve ved Rasttigaissa Av Svein Lund og Kjell Derås Naturvernforbundet i Finnmark Finnmárkku Luondogahttenlihttu
- Kraftkolonien Finnmark. Av Rolf Randa i Sagat 11.10.2017
- Åpent brev til NVE vedrørende planlagt vindmøllepark. Av Bernt W Olsen og Anne M Krogh i Sagat 17.10.2017
- Se godt på bildet. Det øde landskapet vil om noen år kanskje ha 200 vindmøller mot horisonten. Rolf-Erik Poppe og Trygve Poppe i Aftenposten 12.02.2018
- Åpent brev fra Svein Lund til Grenselandet AS 24.11.2017 (intet svar)
- Åpent brev fra Svein Lund til NVE 25.11.2017 (NVE har svart med automatmelding om at brevet er mottatt)
Foto: Rolf-Erik Poppe