EUs Fornybardirektiv fjerner kommunenes vetorett for vindkraft
En tragedie for både natur og folkestyre om Fornybardirektivet blir […]
Forfatter:
Jørund Nygård
Kategorier:
Publisert:
15. juli 2024
Del:
En tragedie for både natur og folkestyre om Fornybardirektivet blir vedtatt.
Fornybar Norge hevder i Stavanger Aftenblad at Fornybardirektivet ikke vil redusere kommunenes vetorett. Det er dessverre helt feil.
I direktivets artikkel 16f (RED III) står det: «… planlegging, oppføring og drift av anlegg til fornybar energi … skal anses å være av vesentlig samfunnsmessig interesse og tjene den offentlige sunnhet og sikkerhet i forbindelse med avveining av rettslige interesser …».
Dette betyr at staten kan overstyre kommuners nei-vedtak i vindkraftsaker med henvisning til 16f – altså kjøre «Statlig plan». Blir Fornybardirektivet vedtatt, gjeninnføres statlig plan i konsesjonssaker for fornybar energi. Dermed er kommunenes vetorett borte. Det ønsker selvfølgelig Fornybar Norge at norske kommuner ikke skal forstå – før det er for sent.
Fornybardirektivet RED III er allerede vedtatt som lov i EU parlamentet. Blir det også vedtatt av de gjenværende EØS landene, EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein, blir direktivet EØS-lov som overstyrer norske lover. Da blir det fritt spillerom for vindkraftvennlige statsråder i Energidepartementet til å overstyre norske kommuner.
EU har i dag et krav om 42,5 prosent fornybarandel innen 2030. Fornybardirektivet vil forplikte Norge, som allerede har 75,8 prosent fornybarandel, til å fortsette å bygge vindkraft til EU er klimanøytralt med 100 prosent utslippsfri kraft (artikkel 16f). Det vil kreve ufattelig mange vindturbiner.
Fornybardirektivet krever at behandlingstiden for vindkraftsaker skal reduseres fra seks til ett år i forhåndsutpekte vindkraftområder. Prosessen med utpekte områder ligner Nasjonal ramme for vindkraft fra 2019. Det er blant annet denne udemokratiske hastebehandlingen Fornybar Norge applauderer.
Vindkraften gjør hundrevis av kvadratkilometer fjell og heier om til industriområder. Det er desidert det største og varigste naturinngrepet vi noensinne kan gjøre. Da er det, som et minimum, viktig at vi har gode prosesser hvor virkninger på natur, biologisk mangfold, på mennesker og økonomi utredes og presenteres på en grundig, helhetlig og forståelig måte.
Våre konsesjonsprosesser under Plan- og bygningsloven er laget for at det skal bli tid til grundige vurderinger og for andre syn å komme frem – og for befolkningen til å sette seg inn i saken. Det er disse prosessene Fornybar Norge ønsker å rive i filler ved hjelp av Fornybardirektivet.
Så lenge disse reglene faktisk praktiseres, har vi et brukbart system. Dessverre er det slik at vindkraftbransjen allerede i dag har gjort konsesjonsprosessen til en «katt og mus lek» med befolkningen og kommunestyrene. Vi ser at det ofte praktiseres hemmelighold og at det blir forsøkt å få prosjektene kjapt igjennom før folk forstår hva som er i ferd med å skje.
Vi kjenner igjen fingeravtrykket fra vindbransjens lobbyister i direktivets tekst, som i realiteten er bransjens ønskeliste. Det er sannsynlig at det er vindbransjens advokater som har skrevet mye av utkastet til denne lovteksten, noe som heller ikke er uvanlig.
Vi oppfordrer Fornybar Norge, og NHO som Standal også representerer, til å føre en redelig debatt som viser respekt og forståelse for demokratiske prosesser og folkestyret.
Sveinulf Vågene, energirådgiver, Motvind Norge
John Fiskvik, leder, Motvind Norge