De svenske kunstnerne Mattias Kinberg og Louise Nordström deltok i år for første gang på vardetenningen 8. oktober. Kinberg og Nordström jobber med ild som kunstform og danner sammen gruppa Dis.
Intervju med ildkunstnerne Mattias Kinberg og Louise Nordström i gruppa Dis
Hva motiverer dere, og hvordan gikk dere frem for å lage filmen?
För oss är naturen på många vis viktig. Den innehåller en balans som oftast bryts ned av moderna samhällen. Att kunna vistas, bo, känna stillhet och skönhet i naturen är något för oss som är viktigt och som hotas av exploatering i många former.
På Gotland där vi bor hotas även vår kulturs fornlämningar. Vi tycker inte att det räcker med att gräva bort och ställa in artefakter i ett förråd på ett museum. Den här kulturen är för oss levande tillsammans med kulturhistorien och kräver samhörigheten på dess ursprungplatser och koppling till naturen.
Att kunna vistas, bo, känna stillhet och skönhet i naturen är något för oss som är viktigt och som hotas av exploatering i många former.
Eftersom vi båda är eldkonstnärer tyckte vi att det kunde vara kul att tända ett «bål» på vårt vis. Utanför Visby finns en vacker plats som heter Högklint. Det är en av platserna som också hotas av exploateringen på Gotland så valet av plats var ganska självklart.
Vi valde att skapa en film för att förmedla till andra både visuellt och via vår musik, som vi också skriver genom vår eldgrupp Dis, Nasjonal vardetenningens viktiga budskap.
Hvorfor valgte dere å delta på vardetenningen i år?
När vi hittade information om «Nasjonal vardetenning» blev vi glada på flera sätt. Dels tar den upp en viktig aspekt av exploatering men även den kulturhistoriska aspekten av just varningsbål eller vårdkasar kändes intressant och motiverande.
Att ursprunget för evenemanget även är i Norge motiverar ytterligare, er natur förtjänar verkligen att tas om hand om.