uken-i-motvind-uke-37-eivind-salen

Folkeopprøret

Folkeopprørets natur er å ta sitt eget mandat når viktige verdier er truet. Så enkelt.

Forfatter:

Eivind Salen

Kategorier:

Publisert:

13. september 2020

Del:

Av Styreleder Eivind Salen

Folkeopprørets natur er å ta sitt eget mandat når viktige verdier er truet. Så enkelt.

Motvind Norge har tatt mandatet å få gjort noe med vindkraftutbyggingen som raserer landet vårt. Denne uken ble vi ett år, fra vårt formelle stiftelsesmøte. Og det er stadig, stadig flere som skjønner at her er virkelig viktige verdier truet, og vi har en regjering og offentlige myndigheter som ikke viser vilje eller evne eller lyst til å ta tak i det.

Så de får Motvind.

Denne helgen var det smått absurde landsmøte i Høyre, der Vindkraftministeren i Olje og energiminister, Tina Bru, ble utnevnt til nestleder i partiet. Samtidig var Motvind og Naturvernforbundet i samarbeid med lokale grupper i Mosjøen og Mo i Rana med i koordinerte aksjoner på Øyfjellet.

Der er viktige verdier truet. Det er den sørsamiske reindrifta, Jillen-Njaarke, som har overlevd i århundrer, men nå møter en regjering bestående av Høyre, Venstre og KRF, og det ser det ut til vil ta knekken på dem. Særlig Høyre med statsråden og statssekretærer pisker på så utbygger Eolus og alle de andre gigantiske forretningsinteressene, skal få ødelagt fjellet og reindriftsnæringa i tide til at de vil få grønne subsidier av det norske fellesskapet på kjøpet.

Hvordan kan da Tina Bru bli nestleder? Skal hun ikke være statsråd og nestleder for samene, eller hva?

Samme dag var det også appeller, markering og befaring i Nord-Odal, kommunesenteret Sand. Sand er tettstedet som vil miste drikkevannet sitt, om det blir lekkasje fra anleggsmaskinene eller turbinene, eller når komposittmateriale og epoxy-forbindelser skaller av, og går i grunnvannet. Svarttjenn er kilden, og på høydene bak skal turbinene stå.

Nord-Odal er bare noen mil fra Gardermoen, der Høyre hadde landsmøtet sitt. Høydedragene Songkjølen og Engerfjellet, der de 35 turbinene skal stå, ligger i innflygningen. Det vil bli blinkende, hvite høyintensitetslys med styrke 100 000 Candela. De vil blinke 40 til 60 ganger i minuttet.

Jeg var til stede i Nord-Odal, og snakket med dem som var berørt. Tina Bru var på Gardermoen, og ble utnevnt til nestleder i Høyre.

Det er viktige verdier som er truet. Drikkevann er viktig. Det nytter ikke å komme med lovparagrafer mot det, lettkjøpte setninger som «konsesjonene er gitt» preller av. Utbyggingene må stoppes. Det var kjernen i min appell. Vi må ikke bli forledet inn i diskusjoner om «best mulig resultat». Viktige verdier er truet. Vi må forsvare dem.

Det ringer historie av hva vi gjør. Vi gikk i marsj fra sentrumsgata i Sand, til rådhuset, og hang opp innbyggerforslaget som skal behandles i kommunestyret på mandag. Også tidligere i historien har folk hengt opp teser og forslag på dører og vegger, også tidligere i historien har folk tatt sitt eget mandat når viktige verdier er truet.

Opprøret til Motvind er sivilisert. Det er menneskelig. Det er hjertevarmt. Det er gjort i kjærlighet til naturen og til landet vi lever i, og verden vi er en del av.

Svært store deler av denne uken gikk til viktige møter, telefonsamtaler og til planlegging og koordinering av strategi. Det er så enormt mye på en gang, med vindkraften som velter over oss, og ikke gir seg, og med å bygge en organisasjon som vokser i rekordfart.

Men vi er Motvind. Vi vakler ikke foran store oppgaver og stort ansvar når viktige verdier er truet. Vi smiler litt, over det vanvittige vi begir oss ut på, og så stikker vi bare ut og gjør det. Og får tusenvis av mennesker med oss. Det er sterkt, jeg må si det er sterkt, når folk forteller meg hvor langt de har reist, for å være med oss på møtet i Sand, i Nord-Odal, og hvor langt de har reist for å komme til Øyfjellet, Haramsøya, og andre steder viktige verdier er truet.

Det er Folkeopprørets mandat. Og det forandrer historien.