Naturen og utmarka er omgjort til investeringsobjekter uten tilstrekkelig rettslig grunnlag. Grafisk design: Motvind Norge

Fosen-saken bare toppen av isfjellet

Fosen-saken er toppen av et enormt isfjell av lovbrudd i […]

Forfatter:

Motvind Norge

Kategorier:

Publisert:

8. mars 2023

Del:

Fosen-saken er toppen av et enormt isfjell av lovbrudd i vindkraftsaker, skriver Motvind Norge i et brev til regjeringen datert 5. mars 2023.

Etter at statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland endelig beklaget det pågående menneskerettighetsbruddet på Fosen, krever Motvind Norge full stans i produksjonen ved Roan vindkraftverk og Storheia vindkraftverk. Begge disse anleggene mangler, ifølge Høyesterett, gyldige konsesjoner.

Menneskerettighetsbruddet på Fosen er dessverre bare ett av mange lovbrudd i vindkraftsaker. De mange lovbruddene skyldes manglende sammenheng i lovverket, uklar myndighetsfordeling mellom kommunene og energimyndighetene, samt urettmessig utvidet tolkning av lovgrunnlaget av forvaltingen og bransjen. Naturen og utmarka i Norge er omgjort til investeringsobjekter uten tilstrekkelig rettslig grunnlag.

Motvind Norge gjentar kravet om uavhengig gransking, og håper Stortinget og regjeringen nå forstår at de må iverksette dette. Det har aldri før vært en større forvaltningsskandale i Norge. 


 

Foto: Heidi Moen. Grafisk design: Motvind Norge

 

Les Motvind Norges åpne brev til regjeringen her

Les pressemeldingen her

Se utdypende notat om Fosen-saken her

Se animasjon om ulovlige snarveier til vindkraftutbygging her

Se presentasjon om «grønne» lovbrudd her


Nye innlegg