haramsoya-politiaksjon-11-juni-3

Gru

Hva går igjennom hodet til noen som tenker på å dele ut konsesjon for å bygge vindkraft på Haramsøya? Hva rører seg i hodet, på de i Multiconsult, som gjør konsekvensutredningene for natur, og som fagpersoner er nødt til å vite det er det reneste makkverk de presterer.

Forfatter:

Eivind Salen

Kategorier:

Publisert:

14. juni 2020

Del:

Av: Eivind Salen, Styreleder
Foto: Håkon Akselsen

Hva går igjennom hodet til noen som tenker på å dele ut konsesjon for å bygge vindkraft på Haramsøya? Hva rører seg i hodet, på de i Multiconsult, som gjør konsekvensutredningene for natur, og som fagpersoner er nødt til å vite det er det reneste makkverk de presterer. De kan gjøre det, fordi de vet de kan slippe unna med det, og at alle som skal vurdere arbeide deres, gir blanke blaffen i natur og alt annet, enn anleggets lønnsomhet.

Sånn går det når konsekvensutrederne er i nettverk med utbygger, med i samme interesseorganisasjon, Norwea. Energimyndighetene er ikke med i den organisasjonen, men deltar i samme fester og seminar, og NVE representerer Norge i et EU-prosjektet som går ut på å arbeide med hvordan redusere folks skepsis til vindkraft.

Det prosjektet er like kvasifaglig som alt annet i vindkraften. Teknikken ser ut til å forsøke å gjøre vanlige mennesker til umælende beist. Det er sterke ord fra min side, men det er noe merkelig over artikkelen som stod i VG denne helgen og FB-posten til statsråden, som også ble fulgt opp av statskanalen NRK. De finner en eller annen som ingen av oss vet hvem er, blåser opp et eller annet galt han har gjort, og lar det representere vindkraftmotstanden.

Det er feil. Jeg har sett filmen fra scenen Tina Bru refererer til. Det er en kar der som går over streken, han går grovt over streken, men han er ikke en vi kjenner, og han er ikke medlem av Motvind. Til overmål går han ut på FB, og viser han er sannelig min hatt et menneske, og ikke noe umælende monster som ikke skjønner han har gjort noe galt. Han skjønner det, og beklager det.

Og han skulle selvfølgelig ikke gjort det.

Men det drukner i scenen av politiet som dirker opp låsen til Hans Petter Thue, som sitter i bilen sin på sin egen vei, på Haramsøya. En politimann setter seg inn i bilen, den blir heist opp på en vrakbil, og så blir både bilen og eieren kjørt bort fra sin egen vei og eiendom,sånn at inntrengerne fra Zephyr skal komme frem.

Det er klart sånt utløser svært sterke følelser. Man må være utbygger, eier eller energimyndighet for å ikke kjenne på den. På Haramsøy brast mennesker sammen i krampegråt. Vel vitende at de ikke engang er regnet som noen ulempe, i energimyndighetenes regnskap. At folk får ødelagt sine hjem, sammen med sine natur- og friluftsområder, er aldri nok til å hindre en lønnsom utbygging.

Aldri nok.

Og Haramsøya deler skjebne med Frøya. Med Tysvær. Med Øyfjellet. Med Vardafjell. Med Nord-Odal. Med Stadtlandet. Med Skorveheia, som fikk godkjent sin MTA-plan i dag, av alle ting. Typisk energimyndighetene. Vindkraftens interesseorganisasjon, Norwea, organiserer svertekampanje. Så fyrer energimyndighetene ut godkjennelser. Følg med til uken. Se hva som har skjedd med det norske demokratiet.

I tider som dette er det fort gjort å gli inn i apati og maktesløshet. Det hjelper ingen. La oss helle se på hva vi får til, og på den fremgangen vi har. Vi får inn over 2000 nye medlemmer denne uken. Vi får inn over en halv million kroner på spleis for rettslige skritt, begge i løpet av en ettermiddag. Sist helg vedtok partiet SV på landsmøtet stans i vindkraftutbyggingen mens rettslige prosesser pågikk. Den seieren vant vi, eller de, fordi politikere i SV har fulgt med på debatten, sett hvem som har rett, og stemt deretter.

Den slags politikere finnes ennå. La oss løfte dem frem. Vi forsøker lignende påvirkning i alle andre partier, og det må bli mer og mer vanskelig å stå og seriøst mene det er riktig å ødelegge Haramsøy så Olav Rommetveit og Zephyr skal tjene raske penger, et eller annet finsk selskap skal få langsiktig avkastning, og noen i Tyskland eller Europa skal få strøm. På norsk naturs og norske innbyggeres bekostning.

Det er for sykt. Når statsmakten i tillegg flekser muskler for å tvinge gjennom denne galskapen, så er det klart motstanden mot dette vokser og må vokse i rekordfart. Det er det som er Motvind. Vi har voksesmerter så det griner, men ingen smerte kan måle seg med den det gir å se anleggsmaskiner i fjellene med folk fortvilet holdt unna av politiet. Det går bare ikke. Vi må stoppe det.

Denne uken har vært en av de grusomste vi har opplevd i Motvind. Men ingen uker har vi vokst mer. For folk har sett hva vindkraften er, og folk vil ikke ha det.

Folk vil ha Motvind. Det skal de få.