Vindkraft, Ødeleggelser, Dokumentar, Headwind
Headwind 21 – skjermdump ødelagt skog

Headwind’21: Ny dokumentarfilm avslører bløffen

av styreleder Eivind Salen Det er nå sluppet en dokumentar […]

Forfatter:

Eivind Salen

Kategorier:

Publisert:

25. september 2021

Del:

av styreleder Eivind Salen

Det er nå sluppet en dokumentar på YouTube med stor betydning for vår sak. Den tar for seg Alexander Pohl, som jobbet i en internasjonal bank, inntil han fant at arbeidet var uforenelig med hans personlige verdier og ønsket om å gjøre verden til et bedre sted. Han flyttet til et avsidesliggende sted i Sverige for å komme nærmere naturen, og møtte der ikke naturen, men vindkraften.

Dokumentaren Headwind»21 – When the crisis became a business er en glimrende innføring i vindkraftens vesen. Det har ikke noe med bærekraft å gjøre. Det er ikke om å gjøre å redde verden, men det er det som blir brukt som påskudd for å kunne tjene veldig mye penger.

Dette er Sverige, men systemet er nøyaktig det samme som vi kjenner det i Norge. Det er big business, store banker, store selskap, som bygger vindkraft overalt hvor de kan slippe til, og på den måten genererer store pengebeløp de kan trikse med for å hente dem ut av fellesskapet, og over til seg selv. Naturødeleggelsene kommer i tillegg.

Pohl sier det godt, hvordan de store selskapene og store konsernene gjør en bitte liten ting som liksom skal være bra, og så snakker de om og viser frem den, samtidig som de gjør veldig mye mer som er vondt. Han sammenligner det med et isfjell, der toppen på overflaten er grønt, mens den store massen under vannet er svart.

Her er om hvordan prosjektene selges inn som noe annet enn de er, her er hvordan naboer og naturområder lider, her om den skitne produksjonen av de sjeldne metallene som trengs i turbinene, her er om giftig bisfenol A og epoksy-forbindelsene i bladene, og om hvordan det slipes av. Her er det nøkternt forklart, uangripelig, og sant.

Mot dette står en verden av idealisme og big business, næringsliv og politikk, der det blir bygget opp en sterk fortelling om at verden er i krise på grunn av global oppvarming, og at det haster med å gjøre noe med den og at andre hensyn derfor må vike. Det blir stilt betimelige spørsmål ved om det at verden er i krise, gjør at man skal forlate den demokratiske tradisjonen med kritisk tenkning og opplyst debatt. Filmen er veldig tydelig på at løsningen som blir forsøkt med massiv utbygging av industriell vindkraft ikke er en løsning på problemet, men heller en forsterkning av det.

Dette er viktig, og kommer på et godt tidspunkt. Også i Norge ødelegges skogene og heiene og fjellene i et forrykende tempo, uten at det er godt diskutert om dette er riktig måte å håndtere et stort og sammensatt problem, men heller sånn at det kommer demonstrativt til syne at dette heller er et symptom på problemet.

Se filmen. Og del den og snakk om den.