Foto – Motvind Norge

Kommuner skjuler kommunikasjon med vindkraftutbyggere

Forfatter:

M. Lumio

Publisert:

26. august 2024

Del:

Kommunikasjonen med utbyggere skjules ved å la den gå fra kommunen via deres kommunale kraftselskap, som kan bestemme at all kommunikasjon med utbygger er taushetsbelagt

 

Motvind Norge har avdekket at det i enkelte kommuner ikke finnes noe spor av kommunikasjon med vindkraftutbyggere i vindkraftsaker. Slike saker er for de fleste kommuner de største og mest inngripende arealsakene de noensinne har hatt.

Kraftselskapene har i senere tid fått lov å unnta informasjon og dokumenter i forbindelse med vindkraft fra offentligheten ved å definere dem som forretningshemmeligheter.

Denne fremgangsmåten utgjør en alvorlig svekkelse av demokratiet. Praksisen kan være et brudd på offentleglova. I ethvert fall er det et brudd på god forvaltningsskikk.

Motvind Norge har avdekket et eksempel på en slik sak i Drangedal kommune:

På forespørsel om å få tilsendt alle dokumenter vedrørende Fred Olsen Renewables (FOR) sin kommunikasjon med Drangedal kommune, svarte kommunens arkivar at de ikke hadde noen dokumenter fra denne avsenderen de tre siste månedene.

Det ble da forespurt å få innsyn i alle dokumenter mellom FOR og kommunen, selv om de er eldre enn 3 måneder.

Kommunen fant ingen journalførte dokumenter fra FOR denne gangen heller.

Unntaket var en e-post fra FOR som kom inn 15. august, 2024 og ble journalført 19. august.


Pussig nok ble denne mailen journalført samme dag som vår forespørsel ble sendt til kommunen. Ikke bare det – den ble journalført etter vår første forespørsel og like før vår andre forespørsel. Har noen våknet opp og skjønt at «katta er ute av sekken»?

Siden saken om vindkraftverk i Drangedal er minst to år gammel og lenge har versert i media, finner Motvind Norge det svært besynderlig at det ikke finnes ett eneste dokument fra FOR i arkivsystemet.

Saken er ikke mindre underlig når vi vet at FOR sine planer om vindkraftverk i Drangedal trolig er den største arealsaken som Drangedal kommune noensinne skal behandle. Arealet er 24 km² i Drangedal og totalt 32 km² med Nome medregnet. Dermed burde det være ekstra viktig med offentlighet.

Saken ble tatt opp i forbindelse med ett av foredragene på folkemøtet i Drangedal arrangert av Motvind Norge og Naturvernforbundet 20. august, 2024.

I spørsmålssesjonen etter foredragene, kommenterte en presset ordfører at Drangedal kommune har ført kommunikasjonen med utbygger via sitt eget kraftselskap, Drangedal Kraft, som har en andel i prosjektet. Kraftselskap har fått unntak fra innsynsretten. De kan holde den forretningsmessige kommunikasjonen de ønsker å unnta for offentligheten hemmelig.

Drangedal Kraft gjør det nå med kommunens velsignelse og medvirkning.

En konsesjon for et vindkraftverk har svært stor verdi da den kan selges til investorer, som oftest utenlandske, med nettofortjenester opp i milliardklassen. Når så store fortjenester står på spill, sier det seg selv at slike saker vil være svært utsatt for interessekonflikter, samrøre og korrupsjon.

Det er derfor en svært uheldig forretningspraksis Drangedal kommune nå fører.

Offentleglova er laget for at samfunnet, med folket i spissen, skal kunne avdekke og forhindre slike tilstander. Uten åpenhet har befolkningen liten eller ingen mulighet til å gjøre dette og er dermed spilt ut på sidelinjen.

Vi vet ikke om Energidepartementet og Justisdepartementet kjenner til praksisen, og har valgt å se mellom fingrene med den – eller er uvitende. Uansett bør det snarest tas grep for å forhindre at viktig informasjon og dokumenter skjules for offentligheten på denne måten.

Sveinulf Vågene, leder fagpolitisk utvalg, Motvind Norge
John Fiskvik, leder Motvind Norge