Kraftranet i Røldal baner vei for flere ran
Etter 60 års drift skulle konsesjonen til Røldal Suldal-vannkraftanlegget gå […]
Forfatter:
Redaksjonen
Kategorier:
Energi , Fakta , Motvind Norge , Natur
Publisert:
7. november 2023
Del:
Etter 60 års drift skulle konsesjonen til Røldal Suldal-vannkraftanlegget gå vederlagsfritt til staten. Solberg-regjeringen sørget for at Norsk Hydro og Lyse AS fikk overta i stedet. Taperen er lokalsamfunnet, som står igjen uten noen form for gevinst.
Tekst: Motvind Norge, basert på et innlegg av Bård S. Solem og Eivind Salen
Norsk Hydro har utnyttet kraften i Røldal, som ligger i Ullensvang kommune, i seksti år og skulle i henhold til konsesjonsvilkårene gitt rettighetene tilbake til vertskommunene. I stedet valgte Norsk Hydro å inngå et samarbeid med kraftselskapet Lyse AS og fikk av Solberg-regjeringen tillatelse til å videreføre konsesjonen «på ubestemt tid», stikk i strid med hjemfallsretten. Store norske leksikon definerer hjemfallsretten som «en rettighet myndighetene har til å overta et anlegg uten betaling når konsesjonen for anlegget utløper». Hjemfallsretten «stilles som vilkår for tildeling av konsesjon» og skal sikre fellesskapets interesser. Solberg-regjeringen prioriterte heller å sikre private interesser, til beste for aksjeeierne i Norsk Hydro. En av disse aksjeeierne var ektemannen Sindre Finnes, men Solberg meldte seg aldri inhabil av den grunn.
Røldal kommune har ingen eierandeler i Lyse AS. Det har derimot fjorten av Røldals nabokommuner. Mens naboene håver inn som en følge av økte strømpriser, sitter Røldal igjen kun med alle ulempene. Det kraftranet som Solberg-regjeringen iscenesatte i Røldal baner nå vei for tilsvarende ran i alle vannkraftkommuner når de opprinnelige konsesjonene utløper. Hvis hjemfallsretten ikke skal respekteres, kan aksjeeiere i inn- og utland kjøpe seg inn og overta våre naturressurser.
De røde prikkene på kartet viser aktive støler i Valdalen. Da all eiendom ble ekspropriert og dalen lagt under vann i 1962, var 17 av de 18 stølene aktive. Det var mennesker som hadde livene sine her. Nå ble det lagt under vann, med tvang, fra den norske stat. Hundre driftsbygninger. Godt beitearealer. Århundrer med kultur, identitet, lagt under vann for at den norske stat skulle la Norsk Hydro bygge industri langt unna.
De 17 stølene ble trukket opp i fjellsiden, der de på østsiden er ubrukelige fordi de ikke finnes vei, og på vestsiden er redusert til det skammelige fordi veien som finnes er rasfarlig og dårlig. Dere ser jo høydekurvene på kartet. Det er bratt. Erstatningen de fikk er den stølsdriften ville gi. Hydro og Lyse? De får verdien av 3,2 milliarder KWh i den dyreste strømregionen nord for Østersjøen.