Lokalsamfunn-i-krise-–-vegg-i-vegg-med-vindkraftverket-

Lokalsamfunn i krise – vegg i vegg med vindkraftverket

Strømmen forsvant, deretter ble det kaldt. Så forsvant vannet i krana, så forsvant mobilsignalene. Det er ingen palle med vedsekker på Circle K stasjonen, den er blitt en automatstasjon

Forfatter:

Kronikker

Kategorier:

Publisert:

24. februar 2021

Del:

Illustrasjon: Meteorologisk institutt @meteorologene på Twitter

Av Kjell Haabet, Motvind Nord

Strømmen forsvant, deretter ble det kaldt. Så forsvant vannet i krana, så forsvant mobilsignalene. Det er ingen palle med vedsekker på Circle K stasjonen, den er blitt en automatstasjon. I to dager var 1 600 mennesker isolerte og uten strøm. Vindturbinene som  står på Gartefjellet, bare 4 km fra tettstedet Kjøllefjord, leverer ikke strøm. Dette skjedde i februar 2021, i Kjøllefjord og Mehamn i Finnmark.

Nordkyn kraftlag er forberedt på at strømmen kan svikte. Helikopter for å finne feil? Glem det. Heller ikke drone er aktuelt i slikt uvær. Kun kraftlagets lokalkjente reparatører med snøscooter kan finne feil raskt. Kanskje, hvis været vil.

Lebesby kommune må aktivere deler av sin beredskapsplan. Det finnes flere dieselaggregater, det ordner seg i samfunnsviktige bygg og funksjoner. Selvsagt på fiskebrukene. Ved finnes på det gamle fiskebruket, de som har vedovner inviterer naboene inn. De som ikke naboen kan hjelpe finner kommunen en løsning for. Gamvik kommune opprettet krisetelefon. Telenor har dårlig beredskap, mobilmastene har noen få timers batterikapasitet, så er det slutt. Telefonledningene har man koplet fra for lenge siden, fram med satellitt telefonen, hvor var nå den igjen …?

Noen oppslag i lokale media, men denne krisen er ikke interessant for riksdekkende media. ABC nyheter og Dagbladet har hatt oppslag, hverken NRK Nyheter eller TV2 Nyheter har gitt saken plass i sine nyheter. Men et vulkanutbrudd et sted ute i verden, det var verdt omtale.

De som har fulgt med i debatten rundt vindkraft vet at både NVE og OED begrunner konsesjonene med behovet for bedre forsyningssikkerhet. Altså mener energimyndighetene at vindkraftverk skal øke sikkerheten i strømforsyningen. Det skal til og med være så viktig at NVE og OED bruker såkalt statlig plan og ekspropriasjon for å få bygd ut vindkraft og nye overføringslinjer. Ved å bruke statlig plan overkjører OED alle andre interesser.

NRK Finnmark meldte i går: Deler av Kjøllefjord, Dyfjord og Kifjord har fått strømmen tilbake, sier elverksjef for Nordkyn kraftlag Håvard Pedersen. Mesteparten av befolkningen på Nordkyn er fortsatt uten strøm som følge av gårsdagens strømbrudd.

Nordkyn Kraftlag SA meldte på Facebook onsdag morgen at de har fått på plass strømforsyningen til Mehamn og Gamvik.
«Vi har fortsatt en feil på fjellet som medfører at vi har redusert kapasitet til Kjøllefjord. Der jobber vi både med feilsøking og aggregat løsninger i kombinasjon med Mårøyfjord Kraftverk slik at alle skal få strømmen tilbake fortest mulig», skriver de.

Dette er Finnmark, det er vinter, det er vind, det er vær. Begrepet “forsyningssikkerhet” kan ikke brukes i forbindelse med vindkraft. Forsyningssikkerhet, vær så god –  Kjøllefjord og Berlevåg!

NRK Troms og Finnmark 1000 personer uten strøm på Nordkyn – feilen fortsatt ikke funnet

NRK Nordnytt 24.2.2021 Om strømbruddet på Nordkyn og problemer med forurenset vann etter vindkraftutbygginga på Kvaløya

Nye innlegg