Solamøtet 2023, 1

Markering i forbindelse med Solamøtet

Både Motvind Norge og Norges Miljøvernforbund (NMF) forutså at vindindustri […]

Forfatter:

Motvind Norge

Kategorier:

Publisert:

13. januar 2023

Del:

Både Motvind Norge og Norges Miljøvernforbund (NMF) forutså at vindindustri ville bli skjevt fremstilt på Solamøtet, og representanter for begge organisasjoner stod derfor utenfor hotellet med fem store bannere og informasjonsmateriell da møtet startet. Foto: Bjarne Jensen

Motvind Norge og Norges Miljøvernforbund markerte motstand mot vindindustri i forbindelse med Solamøtet 2023.

9. januar gikk det årlige Solamøtet av stabelen, i regi av NHO Rogaland, i samarbeid med Rogaland fylkeskommune, SpareBank 1 SR-Bank, KS, Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Næringsforeningen Haugalandet. Solamøtet skal ifølge arrangøren være «Rogalands viktigste møteplass for næringsliv og politikk». Møtet gikk av stabelen på Clarion Hotel Air og ble i år arrangert for 30. gang. «Krig og klimakrise. Skyhøye priser på mat og strøm. Verden er ikke til å kjenne igjen. Urolige omgivelser gir muligheter og krever handling. Lykkes Rogaland, lykkes Norge», lød det ambisiøst i forhåndsomtalen av arrangementet.

Til tross for at mange i Rogaland nå er godt kjent med de mange ulempene knyttet til vindindustri, ble vindkraft fremstilt på Solamøtet som en nødvendig del av et grønt skifte. Inne på konferansen ble argumentert for massiv vindkraftutbygging, både på land og til havs. Næringsministeren brukte utrykket «deilige, vakre havvindturbiner» i innlegget sitt, og ikke en eneste motstemme fikk slippe til. Både Motvind Norge og Norges Miljøvernforbund (NMF) forutså at dette ville kunne skje, og stod derfor utenfor hotellet med fem store bannere og informasjonsmateriell da møtet startet.

Næringsministeren brukte utrykket «deilige, vakre havvindturbiner» i innlegget sitt, og ikke en eneste motstemme fikk slippe til.

Motvind Norge-medlem Irene Njå-Gjellestad sier til Motvind Norges nettsted at de var et sted mellom ti og femten personer som møtte opp klokken åtte om morgenen, «i godt, jærsk høljeregn og frisk blest». Alle som ankom hotellet for å delta på konferansen fikk motta både informasjonsbrosjyrer og hyggelige ord. «De fleste hilste blidt tilbake, og flere ga positive tilbakemeldinger på vår tilstedeværelse», sier Njå-Gjellestad. Flere ressurspersoner ble rekruttert til organisasjonen, og da NRK Rogaland seinere på dagen dekket Solamøtet, fikk Motvind Norge æren for å ha stanset vindkraftutbygging på land.

[D]a NRK Rogaland seinere på dagen dekket Solamøtet, fikk Motvind Norge æren for å ha stanset vindkraftutbygging på land.

Hotellet sørget for at de fremmøtte medlemmene av Motvind Norge og NMF fikk stå med bannerne under halvtak i uværet. «De spanderte også kaffe på oss i foajeen etterpå; en varmende gest, bokstavelig talt, og noe som også må kunne kalles svært så matnyttig for oss, da nye relasjoner ble født, kontaktinformasjon utvekslet, og med dette; ny styrke og større muskler», avslutter Irene Njå-Gjellestad.

Motvind Norge-medlem Irene Njå-Gjellestad sier til Motvind Norges nettsted at de var et sted mellom ti og femten personer som møtte opp klokken åtte om morgenen, «i godt, jærsk høljeregn og frisk blest». Arnfinn Nilsen i Norges Miljøvernforbund ser mot kamera foran til høyre i bildet. Foto: Bjarne Jensen.


Nye innlegg