Markering og politisk debatt ved Fornybar Norge

Motvind Norge stilte utenfor Fornybar Norge sin valgkampdebatt 13.09 med […]

Forfatter:

Jørund Nygård

Publisert:

13. september 2024

Del:

Motvind Norge stilte utenfor Fornybar Norge sin valgkampdebatt 13.09 med tydelige budskap om at politikerene ikke må finne på å røre vetoretten som kommunene har mot vindkraft.

En har god erfaring med slike markeringer, da en minner politikerene om at motstanden mot vindkraft er sterk, og får pratet med de.

Ingrid Liland, nestleder i MDG, var en av de som stanset for en prat om naturvern og energipolitikk.

Inne i NHO sine lokaler, holdt Åslaug Haga, lederen i Fornybar Norge et lengre innlegg med hovedvekt på at de fleste partiene har store ambisjoner for ulike kraftkrevende grønne industrisatsinger, og at de derfor må levere på å få til mer energiutbygging, særlig vindkraft. Hun ba om at spesielt Arbeiderpartiet og Høyre måtte gå sammen i energipolitikken, for å sette til side «populistene» på venstresiden og høyresiden.

Haga har også vært ute i dagens Aftenposten for å gjøre det klart at de ønsker gjeninnføring av statlig tvangsutbygging av vindkraft, der lokaldemokratiet blir satt til side. Og i det minste, så ønsker de at kommunene skal bli fratatt retten til å avslå oppstart av planprosess med utredning.

Motvind Norge vil her minne om at det ikke bare er giganter som Statkraft og Eviny som jobber frem vindkraftprosjekt i Norge. Det er også helt useriøse selskap uten erfaring eller kapital som blir lokket av superprofitt. Dersom de klarer å skaffe seg en konsesjon, kan de videreselge denne for hundrevis av millioner. Slike lykkejegere som foreslår svært mange åpenbart håpløse og uaktuelle prosjekter vil bli en stor belastning på spesielt de små kommunene, dersom kommunene skal tvinges til å måtte starte en planprosess med utredning.

Videre i programmet snakket Kristian Jensen, leder av Green Power Denmark, stolt om Danmarks vindkraftsatsing, der det ble presentert som en gladsak at de nå vil teste ut turbiner som er hele 450 meter høye. At det har vert store protester mot de største gigantturbinene i Danmark, utelot han å nevne.

I den etterfulgende politiske debatten stilte:

  • Marius Arion Nilsen, FrP
  • Sigurd Rafaelsen, AP
  • Mathilde Tybring-Gjedde, H
  • Sveinung Rotevatn, V
  • Ingrid Liland, MDG

Det var generelt sett allerede kjente syn som kom frem i debatten. Sigurd Rafaelsen i AP sto for det friskeste innslaget, da han fremhevet at en må bygge støtte i befolkningen for vindkraft, «slik regjeringen har gjort med Melkøya og kraftløftet for Finnmark». Han ignorerer dermed at meningsmålinger har vist at minst rundt 70% av befolkningen i Finnmark er mot dette. Han mente at det var Solbergregjeringen sin skyld at en har mistet folkelig aksept for kraftutbygging. Videre så lovet han utlysning av nye havvindareal annethvert år – gjerne med hybridkabler.

Sveinung Rotevatn i Venstre fremhevet at de vil innføre Fornybardirektivet og føre en teknologinøytral energipolitikk basert på hva som er markedsøkonomisk lønnsomt, med mer kraftutveksing til Europa. Men han ønsket også satsing på flytende havvind, som vil kreve store subsidier i strid med de samme markedsprinsippene.

Ingrid Liland i MDG fremhevet spesielt energieffektivisering og solkraft som positivt, men støttet også vindkraft på grå areal og til havs. Hun ville skrote elektrifiseringen av sokkelen, og prioritere nøyere hva en bruker kraft på.

Marius Arion Nilsen i FrP fremhevet ny vannkraftutbygging og bergvarme spesielt, men utelukket ikke vindkraftutbygging selv om de var «skeptiske», så lenge det hadde støtte med kommunen. Han advarte om at ny grønn industri som krever mye strøm vil få nettleien til å gå i taket.

Mathilde Tybring-Gjedde i Høyre fremhevet at Fornybardirektivet måtte innføres raskt, og at de vil endre konsesjonssystemet for å bygge kraft raskere. Hun ønsket mer areal til havvind, der mesteparten i praksis går til eksport via et eget «nordsjønett».

Debattleder Robert Kippe i Fornybar Norge presset Arbeiderpartiet og Høyre på om de ville støtte at kommunene skal måtte utrede vindkraftprosjekt før de får lov til å si nei til vindkraft, men begge partiene avviste forslaget, og mente at – selv om de ikke likte det – så måtte kommunene få beholde retten til å kunne avvise vindkraftprosjekter gjennom prinsippvedtak mot vindkraft – i tråd med Motvind Norge sitt budskap utenfor debattlokalene.

Samtlige partier tilstede uttalte at de støttet dagens kommunale vetorett mot vindkraft, der flere fremhevet at det trolig ville bli større protester og enda mindre utbygging dersom vetorretten ble fjernet.

Nye innlegg