Sara Andersen ble vindkraftmotstander i mai 2020 etter å ha fulgt med på det som skjedde på Haramsøya. Foto: Sara Andersen

Strikkende Lego-bestemødre

Sara Andersen kjemper imot vindindustrien med Lego-brikker som våpen. I […]

Forfatter:

Motvind Norge

Kategorier:

Publisert:

25. april 2023

Del:

Sara Andersen kjemper imot vindindustrien med Lego-brikker som våpen. I helgen stilte hun ut både strikkende bestemødre og skadede ørner i Trondheim.

Motvind Norge-medlem Sara Andersen er kjent av mange som en aktiv og engasjert naturverner som både synger, tegner og blåser i luren for å advare mot vindkraftbransjen. 22. og 23. april deltok hun på Lego-utstillingen På Kloss Hold (PKH) i Trondheim. Her møtes legoentusiaster fra mange nasjoner. 5700 mennesker besøkte årets utstilling.

«Jeg hadde gruet meg veldig og var sikker på at jeg ble kastet ut som Lego-aksjonist, men her var det høy takhøyde og rom for sterke meninger. De fleste dro på smilebåndet og nikket gjenkjennende til det jeg presenterte», forteller Sara. Lego-kunsten hennes inspirerte til mange interessante samtaler, hvor det var rom for både humor, alvor og refleksjon. Flere av de besøkende gav uttrykk for at de lærte noe nytt av å se på det hun stilte ut.

Sara Andersen blir inspirert av det som gleder henne, som ville fugler, men hun kan også la seg inspirere av det som gjør henne sint, som myndighetenes vindkraftpolitikk. «Dette har har trigget kreativiteten min helt enormt så til tider så hagler det med nye dikt», ler hun. Da landet stengte ned i forbindelse med koronaepidemien, ble det vanskelig å gjennomføre fysiske aksjoner. Sara forteller at broren hennes i den forbindelse viste henne et foto av en demonstrerende Duplo-figur. Dermed var det gjort. Sara ble selv protestkunstner med Lego-brikker som sine foretrukne byggeklosser. Hun engasjerer seg i flere ulike saker, men det hun bruker mest tid på er nok vindkraftsaken.

Mange av de besøkende på utstillingen, lot seg fascinere av de strikkende Lego-bestemødrene. Foto: Sara Andersen.

 

«Jeg hadde gruet meg veldig og var sikker på at jeg ble kastet ut som Lego-aksjonist, men her var det høy takhøyde og rom for sterke meninger. De fleste dro på smilebåndet og nikket gjenkjennende til det jeg presenterte»

Sara Andersen på Lego-utstillingen På Kloss Hold (PKH), som ble arrangert 22. og 23. april i Trondheim. Foto: Privat

 

Sara Andersen ble vindkraftmotstander i mai 2020 etter å ha fulgt med på det som skjedde på Haramsøya. Det rørte henne å høre om de strikkende bestemødrene som tok ferja frem og tilbake mange ganger daglig for å hindre utbyggeren i å frakte sine arbeidere og maskiner over til øya. Mange av de besøkende på utstillingen, lot seg fascinere av de strikkende Lego-bestemødrene. «Uansett hvor du er i livet, kan du gjøre en forskjell. Dette er et underliggende budskap i nesten alt jeg gjør», forteller Sara. Det som rørte henne sterkest i Trondheim var å se mødre som satte seg på huk for å forklare barna sine hva Lego-installasjonene skulle forestille, hvorfor ørna lå med knekt vinge og hvorfor Lego-figurene protesterte. «Flere tusen mennesker har sett modellene mine, mange har stoppet opp for en hyggelig samtale og veldig mange har tatt bilder og video av det jeg har laget, så spredningspotensalet i sosiale medier er enormt», avslutter hun.

Ørn med avkappet vinge. Lego-installasjon av Sara Andersen. Foto: Sara Andersen