Nye og tidligere styremedlemmer i Motvind Tysvær, Sigrid Lomeland, Liv Samuelsberg og Synnøve Bredal Bjelland

Motvindfestivalen 2024 – Det nytter!

Forfatter:

M. Lumio

Publisert:

22. august 2024

Del:

Motvindfestivalen 2024 – Det nytter!

Av Eivind Salen, Motvind Norge

Motvindfestivalen 2024 ble arrangert tirsdag og onsdag 6-7 august i Haugesund. For første gang var vi i samme lokale som Energirikekonferansen, som i år var flyttet til Hotell Maritim, og selv om Motvind Norge ikke var invitert inn, så gjorde vi oss godt til kjenne.

Fra morgenen av hang vi opp bannere, og stilte oss opp som vanlig for å snakke med og dele ut brosjyrer til de som ankom Energirikekonferansen, og andre interesserte. Blant de vi møtte på var Klima og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Det ble et godt møte, hvor ministeren tok seg til å snakke med oss og høre på oss, og også stilte opp til fotografi. Han ble vennlig, men bestemt, bedt om å ta inn -vern- i stillingstittelen sin, og komme tilbake og besøke berørte av vindkraftutbyggingen i Tysvær kommune.

Det er et positivt trekk ved Norge, at vanlige folk på denne måten kan låne en statsråds tid og ører. Møtet skjedde i gjensidig respekt, slik det må være. Skal det være helt riktig, er det ikke nok bare å møtes slik ved inngangen. Vi må også bli invitert inn til selve konferansen. Eventuelt må de som deltar i konferansen, komme over og delta hos oss i vår festival. Det går ikke an i et fungerende demokrati at vi på denne måten møtes hver for oss.

Demokrati og medvirkning
Demokrati var også temaet i første post på programmet til festivalen. Det var Stortingsrepresentants Ingrid Fiskaa (SV) som snakket om Folkestyre versus elitestyre, og problemene som oppstår når demokratiet ikke får fungere helt som det skal, eller folk mister troen på at de egentlig har noen innflytelse på beslutningene som tas.

Innlegget ble fulgt opp av Stortingsrepresentant Sofie Marhaug (Rødt), som snakket om innføring av EUs fjerde energipakke, og problemene med fornybardirektivet. Dette er et eksempel på at direktiver med omfattende konsekvenser blir forsøkt tredd nedover hodene på folk, uten ordentlig demokratisk medvirkning. Høringsdokumentet er ikke engang oversatt til norsk. Folk reagerer på dette, og det er kommet inn flere tusen negative høringssvar med ønske om at direktivet ikke innføres.

Problemer med vindkraft
Etter de to Stortingsrepresentantene var det Motvinds egne Eivind Salen (undertegnede), Bjarne Jensen og Hildegunn Flengstad som snakket om problemene vindkraften fører med seg. Dette er kjent stoff for de som deltar på festivalene og tilstelningene våre. Tiden er overmoden for at en større del av politikerne og beslutningsdeltakerne også deltar. Det er vårt felles samfunn og felles natur dette her. Det går ikke an å overlate dette til en bransje med mål om å tjene penger på det.

Susanne Sperrevik, styremedlem i Norsk kjernekraft, stilte i sitt innlegg spørsmål ved om det er plass til kjernekraft i norsk energimiks. Deretter var det svenske Jan Blomgren, som i klartekst forklarte hvorfor vindkraft og annen uregulerbar kraft aldri kan overta kraftsystemet. Det har med frekvensbalansen å gjøre, det trengs stor og tung kraftproduksjon, vind og sol er simpelthen ikke i stand til å levere. I Norge har vi vannkraft, som kan være slik synkron kraftproduksjon, som det kalles, i land uten regulerbar vannkraft er det varmekraft som må til. Den kan være brenselskraft eller kjernekraft, der brensler gir utslipp, og kjernekraft har andre problemer som må håndteres, men en eller annen stor og tung, regulerbar kraftproduksjon, må til. Det kommer vi ikke utenom.

Sofaprat
Programmet ble avsluttet med sofaprat om to tema. Først var det kjernekraft, der Terje Halleland (FrP), Ola Elvestuen (V), Ann Jorunn Hillesøy (leder INP), Susanne Sperrevik (Norsk Kjernekraft) og Hogne Hognset (Motvind Norge) deltok.

Deretter var det havvind, der Halleland, Elvestuen og Hillesøy ble med videre, og Dag Fjeldstad (Birdlife Haugalandet) og Cecilia Girard- Vika fra Norwegian Offshore Wind deltok. Dag Fjelstad forklarte at der de planlagte vindturbinene på Utsira Nord er planlagte installert, ligger midt i trekkrutene for mange fuglearter. Konsekvensene kan bli svært negative. Alle 3 politikerene var negative til den planlagte utbyggingen av bunnfast havvind på Sørlige Nordsjø 2, tok med ulike begrunnelser.

Til slutt var det felles middag på Hotel Maritim. Det ble en svært god dag, med god mediedekning i TV Haugaland. For første gang følte vi virkelig at vi fikk det bedre til en meningsmotstanderne våre på Energirikekonferansen, deres tid er forbi, de kan ikke lenger snakke uimotsagt, og de får ikke lenger politikerne uforbeholdent med seg. Demokratiet virker. Det nytter å jobbe med å spre kunnskap, og yte motstand, slik vi gjør.

Tur til Utsira
På dag to reiste vi en gruppe ut til Utsira, Norges minste kommune i folketall og nest minste i areal. Her truer et av Norges største vindkraftprosjekt, flytende havvind med Utsira Nord, og det er veldig spesielt at vesle Utsira med 215 innbyggere må møte de enorme kreftene en slik utbygging fører med seg, og ta av knappe ressurser for å ivareta sine rettigheter. Det blir ekstra spesielt når utbyggerinteressene får flere hundre millioner og til og med milliarder i «støtte» for å utvikle sine prosjekt, mens kommunene må ta av kommunebudsjettet og fellesmidlene for å være med på leken. Her er en ujevn fordeling demokratiet ikke kan leve med.

Det var veldig kjekt å møte en kommune som tok oss så hjertelig i mot, og det gjorde oss godt å møte en miljøforvaltning som helt tydelig var genuint interessert i å ivareta øyas unike kulturlandskap og rike fugleliv. For oss som har sett hva vindkraften har gjort i andre saker, og kjenner kreftene som vil ha havvind gjennomført uansett, så gjør det inntrykk når de sier «Vi her på Utsira vil ikke tabbe oss ut når det gjelder fugl». Det er igjen dette med at lokaldemokratiet må ikke bli overkjørt. Fagkunnskapen må ikke bli overkjørt av salgslobbyen.

På Utsira er det nå satt opp fugleradar (driftes av NINA) som dekker ut til ca 10 km fra øya. I vår ble det også satt opp lytteutstyr (driftes av NMBU) for å overvåke flaggermus. Så er Utsira i seg selv vertskap for mange fuglearter som er rødlistet, som Lomvi (CR-kritisk truet), lunde, havhest og storspove (EN- sterkt truet). De fleste fugler med rødlistekategori på Utsira er sjøfugler som sliter med næringstilgang, hekkesuksess, plastavfall i havet og oljeutslipp.

Med dette reiste vi hjem, og hver til vårt. Kampen fortsetter på alle arenaer. Å samles sånn og dele kunnskap og erfaringer gir optimisme og pågangsmot, og inspirerer til å fortsette med arbeidet vi gjør. Det nytter.

Takk til alle som deltok!

 

Susanne Møgster Sperrevik (Norsk Kjernekraft) holdt innlegg om kjernekraft. Her vises hvor arealkrevende havvind er.
De 11 flytende turbinene på Hywind Tampen beslaglegger et området tilsvarende fra operaen i Oslo til Grorud og Høybråten.
Det er planlagt installert minst 1500 slike turbiner utenfor Norskekysten.

Fra debatten om kjernekraft, ledet av Hildegunn Flengstad. Fra Venstre Terje Halleland (Stortingsrepresentant FrP),
Susanne Møgster Sperrevik (styremedlem i Norsk Kjernekraft), Ola Elvestuen ( Stortingsrepresentant Venstre),
Ann Jorunn Hillesøy (leder INP) og Hogne Hognset ( rådgiver Motvind Norge).

Fra presentasjon som Utsira kommune holdt for oss. Et tydelig budskap.