IMG_9824

Motvind flyr

av styreleder Eivind Salen Hvis vi kaver i gjørma kommer […]

Forfatter:

Eivind Salen

Kategorier:

Publisert:

15. november 2020

Del:

av styreleder Eivind Salen

Hvis vi kaver i gjørma kommer vi ingen vei. Motvind er laget for å fly. Det gjør vi nå.

Vi har snakket om det hele året, gjennom hele kampen, fra lenge før vi ble organisert Motvind. Vi kan ikke bale med detaljene, krangler ikke om småting, vi skal stoppe dem. Og det gjør vi ved å gå rett i strupen på dem med det viktigste: Det foregår en storstilt vindkraftutbygging over hele landet vårt, for å produsere overskuddskraft vi ikke trenger, og på naturens og fellesskapets enorme bekostning.

De har ikke hjemmel for noe sånt. Energiloven blir misbrukt av en Statsmakt som akkurat her tjener private pengeinteresser, mer enn det norske fellesskapet de er satt til å tjene.

Landsmøtet var ferdig forrige helg, nytt styre er på plass, friskt oksygen er sprøytet inn i alle deler av organisasjonen. Det er akkurat som om vi på et øyeblikk fremstår fullvoksne, og klar til å ta kampen.

Sånn må det også være. For det er nå kampen står.

De neste 14 dagene er superviktige. Den neste måneden avgjør hvordan landet vårt skal se ut de neste tiårene. Er du i tvil om hva du skal mene, så bare ta en tur til Haramsøya, Stadtlandet og Tysvær å se, eller sjekk bildene.

Det er ikke noe valg. Det er en plikt.

Vi har satt i gang en spons for øyeblikkelig å komme opp til den slagkraften vi trenger. Responsen er overveldende. På et par dager er samlet inn nærmere 200 000 kroner.

Og vi går med syvmilssteg i selve saken også. Vi fikk en ny redning, Ytre Vikna II, den fantastiske skjærgården ytterst i Nærøysund, så langt vest man kommer i Trøndelag, der var det gitt konsesjon, men blir ikke bygget vindkraft. Prosjektet er trukket. Takk til Motvind Nærøysund og alle som har tatt kampen! Budskapet er enkelt og klart: Motstand nytter.

Vi har også fått meldingen om at kommunene skal ha vetorett, og at vindkraftsakene skal inn under Plan og Bygningsloven. Vel og bra, det gjør det vanskelig å bygge mer vindkraft sør for Trøndelag. Men vindkraftutbygging er så skadelig at det hjelper ikke om kommunene er for. Naturen, naturmangfoldet og minoriteters rettigheter trenger sterkere beskyttelse enn som så. Dette skal Motvind Norge ha inn i alle partier som vil gjøre seg håp om stemmer ved neste valg. Naturen trenger rettsbeskyttelse, som vi mennesker også trenger det.

Dette poenget trenger vi gjennom med i mediene, og blant politikere som akkurat nå får seg et flott forsprang i valgkampen for 2021. Vindkraftutbyggingen erstatter det tradisjonelle rettssamfunnet der rettighetene ligger i å være statsborger og i å være menneske, nå ligger de visst i de økonomiske mulighetene du har for å tvinge saken din gjennom rettssystemet. Sånn er det TV-signaler, og ikke folks helse, som stopper vinturbinene på Vardafjell i Sandnes. Sånn kan den samiske minoriteten overkjøres på Øyfjellet og på Fosen, mens utbygger og konsesjonshaver får medhold i dom og for Fosens del til og med hjelp av regjeringsadvokaten når saken nå går til Høyesterett.

Det er stygt å skrive det sånn, men det er ikke så stygt som det er når vår egen statsmakt lar akkurat dette skje i virkeligheten. Vi svikter våre samiske venner vi er gitt den ære å dele land med. Den norske statsmakten tar samisk reinbeiteland, og gir det til gigantiske utenlandske kapitalkrefter. Og de stiller seg på Storkapitalens side, om de samiske protestene blir for merkbare. Bedre – vondere – kan det ikke sies at penger er makt.

Folk ser uretten, og sier et dundrende, ljomende NEI. Det er så kraftfullt, at det merkes langt, langt inn i Statsapparatet. Alle ser at Motvinden vokser og vokser, uansett hva drit de legger i veien for oss. Vi gidder ikke kave i driten, vet dere, vi skal opp og fly. Det er greit Regjeringen vil snakke om fremtidige utbygginger, og hvor mye bedre alt skal bli, men det hjelper ikke en myrflekk på Stadtlandet. Selvsagt skal det ikke en eneste turbin opp neste Stortingsperiode. Vårt spørsmål er hva Regjeringen har tenkt å gjøre med katastrofen som akkurat nå river opp landet vårt, hva de har tenkt å gjøre med systemet som tillot Frøya, hva de vil gjøre for å gjenopprette skaden de har påført Haramsøya.

Vil de ta kampen for å redde reinbeitedistriktet Jillen Njaarke, eller vil de heller kjempe for at Eolus Wind, Aquila Capital, Rabobank (som eier pantet på 312 000 000 euro) og Alcoa skal få alle de titalls millioner de er forespeilet på det norske fellesskapets økonomiske regning og vår levende naturs uerstattelige tap. 

Vi er Motvind Norge. Vi er samlet og vi er sterke. Vi svarer på vår tids vanskelige spørsmål med hodet og med hjertet, sånn som vi må. Du finner oss ikke på bakken, ikke i gjørma, vi flyr nå. Vi er overalt. Det er herlig høstvær om dagen, med en ny vindstyrke, kalt Motvind.

Nye innlegg