crypto-blog-featured-image1

Motvind

De går litt tom for energi og kraft, meningsmotstanderne våre […]

Forfatter:

Eivind Salen

Kategorier:

Publisert:

9. februar 2020

Del:

De går litt tom for energi og kraft, meningsmotstanderne våre i vindkraftbusinessen med lobbyen sin, det kom ikke så mye fra dem denne uken. De har gitt oss inn siden årsskiftet, med voldsomt trykk fra partiene, ungdomspartiene, mediene, interesseorganisasjonene, deler av miljøbevegelsen og også deler av LO og NHO. Veldig mye, altså. Men som dere ser, vi står her. Nå blir det Motvind.

Denne helgen var det styremøte i Landsstyret, som er navn i ferd med å bli etablert for styret som det er og fungerer nå. Det var som vanlig i støyforeningens lokaler i Oslo, vi har også allierte, som dere ser. Støyforeningen er for dem som er plaget av støy, eller støyforurensning, som er et dekkende og innarbeidet ord. De er altså opptatt av folks ve og vel, tilsynelatende ulikt partiene, ungdomspartiene, mediene, og så videre med dem jeg nevnte i innlegget over.

Vi er i intakt med dem alle, forresten, med budskapet at de har valgt feil, vi vil hjelpe dem å velge riktig. Det er lettere når vi har mange medlemmer, så meld dere inn og verv medlemmer, straks medlemssystemet er oppe og fungerer.

Landsstyret består av folk fra hele landet. De færreste av oss kjente hverandre før dette begynte, men vi er konstruktive og vi brenner for saken. Alle er enige om målet, men det spriker om middelet. Motvind er likevel en organisasjon som beveger seg fremover, det går seg til. Det er så mange gode folk her, at det som ikke fungerer, blir tatt tak i, og rettet på. Vi ser hvor vi er, og hvor vi skal. Og vi beveger oss med en sånn kraft at vi er ikke så lette å stoppe. Det skal partiene, ungdomspartiene, mediene, interesseorganisasjonene og så videre, og så videre, få merke.

Detaljene fra møtet er ikke for Facebook. Det holder å si at møtet var konstruktivt, saker ble grundig og godt diskutert, og alle vedtak gikk vår vei. Det ble som vi ville, og hele landsstyret stilte seg bak. Vi er samlet, vi er sammen.

Konkrete saker denne uken var Tysvær, Skorveheia og Faurefjell, tre anlegg i Rogaland, alle med frister for klager og høringer denne uken. Vi skriver, og vi skriver knallsterkt. I tillegg til det som høringer og klager har vært fylt med i årevis, uten at forvaltningsmyndigheten (NVE) og departementet (OED) har bremset et øyeblikk, har vi med en del punkter om juss og forvaltning som nok bør skremme dem litt. Det er går det nemlig an å peke på lover og paragrafer, og sette det veldig klart opp: dette er loven, dette gjør dere.

Dere kan fikse det nå, eller ta det i retten. Elden-advokatene står klare for å sette NVE i  samme kategori som Mattilsynet og NAV, og politikere og ansvarlige risikerer å få en Terra-sak i multipler i fleisen. De har solgt ut norske ressurser i hopetall, for milliarder på milliarder på milliarder, og de har ødelagt norsk natur og norske lokalsamfunn på veien.

Frøya-saken var et eget punkt på møtet i landsstyret. Vi har innsideinformasjon der, og det kan nok komme noen ubehagelige spørsmål til politi og myndigheter, og til Trønderenergi og Stadwerke München. Frøya-folket kommer ikke til å legge seg ned og la seg bli overkjørt (og nedkjørt), og vi i resten av Norge har ikke tenkt å svikte dem. Fra Landsstyret i Motvind Norge reiser ærverdige Hans Anton Grønskag med et vedtak bestående av 5 punkter med ting vi har tenkt å gjøre. Så får vi se. Så får de se.

Ja, så fikk vi jo et vedtak i vår retning denne uken. Norsk Vind AS og reklamebyrået Try AS ble felt av forbrukertilsynet for ulovlig markedsføring, med en reklamekampanje som kan virke skremmende på barn. Den var de ikke vant med. Og her må det være lov å si det var noen politikere som knotet det skikkelig til for seg selv og partiene sine. Vi skal ha respekt for politikerne våre, landet blir bedre da, men sannelig skal også politikerne ha respekt for folket som har valgt dem til å representere oss. Når en reklamekampanje blir felt i forbrukertilsynet, så angriper man ikke dem som har kommet med klagen. Når fagfolkene der sier kampanjen kan virke skremmende på barn, skal ikke politikerne inn og overprøve. Det tar seg heller ikke bra ut at politikere og folk i sentrale posisjoner, som statssekretær Fischer, som faktisk var med og utformet kampanjen, den gang han like før han ble statssekretær (i klimadepartement, ikke miljøvern lenger, altså, ikke «vern» i det hele tatt, faktisk), at slike folk tramper i det, og vil mene at det er helt greit å skremme barn og gi dem urolige netter. Så lenge det er for en sak de selv synes er fin.

Sånn er det altså ikke. Heldigvis har vi Forbrukertilsynet som et ennå uavhengig statsorgan, ellers har vindkraften og lobbyen deres fått plassert sine folk og støttespillere uhyggelig mange steder. De har tenkt på alt, ser det ut for. Utenom Motvind.

Og vi holder fokus på sakene. Tross all støyen. Reklamekampanjen blir meldt til politiet, den blir påklaget, så er vi ferdige med den. Vi er mer opptatt av at de som står bak reklamen, milliardselskapet Norsk Vind AS, akkurat nå krever statlig arealplan og ekspropriasjon av eiendom for å realisere Skorveheia og Faurefjell vindkraft. Begge skal øyeblikkelig selges til utlandet, og kraften skal også eksporteres til utlandet.

Det er alvorlig. Statlig ekspropriasjon og statlig arealplan for å tjene forretningsideen til Norsk vind, og gjøre eierne til mangemillionærer, og naboene til ødelagte mennesker. Det kunne jo være noe å spørre våre representative politikere om, om de synes dette er greit? Og det er nettopp det vi spør om. I bakhånd har vi grunnlovens §96 og fundamentale menneskerettigheter. Retten til eiendom, og til statens beskyttelse av innbyggernes eiendom.

Vi informerer dem så de skjønner det. Går de videre, må de forsvare beslutningene sine i Retten. Helt til topps. Der nytter det ikke at NVE henviser til OED som henviser tilbake til NVE, det blir som når NAV henviser til vedtakene til saksbehandlerne sine. Det hjelper ikke med myndighet, når myndighetsutøvelsen er feil. Vi er en rettsstat, det er grunnleggende.

Det er dette vi gjør. Det er lettere når vi er mange og sterke. Vi trenger medlemmer, for kjøttvekt, og vi trenger penger til å leie inn profesjonell hjelp til å gå gjennom sakene. Her bruker vi egne og eksterne jurister og ekspertise, våre egne jobber frivillig på fritiden, men i arbeidstiden må vi nok kjøpe dem fri. Så vi trenger penger.

Og vi trenger frivillige. Til å spre budskapet og påvirke politikere og lokalsamfunn lokalt. Det er da Motvinden blir virkelig sterk, når den blåser overalt, og ikke gir vindkraften og interesseorganisasjonene deres fred noe sted. Når partier, ungdomspartier, medier og de andre ser at de rett og slett ikke har folket med seg, at folket er i Motvind. Da skal vi stå og ønske dem velkommen over til oss. Det er vår vei det blåser, eller som vi liker å si det: Det er meldt Motvind over hele landet.

Og Motvind – det er oss.