Havsul-galleri-42

Nesten

Det gikk nesten denne uken. Vi fikk både en Stortingsmelding og en hastebehandling av et representantforslag fredag, på Stortingets siste dag før ferien. Vindkraftens nettverk gjorde sitt ytterste for å sverte motstanden, og forberede meldingen, som er enda et forsøk fra dem på å roe ned protestene. Men de møter Motvind, og vi greide det nesten.

Forfatter:

Eivind Salen

Kategorier:

Publisert:

21. juni 2020

Del:

Av Eivind Salen, Styreleder

Det gikk nesten denne uken. Vi fikk både en Stortingsmelding og en hastebehandling av et representantforslag fredag, på Stortingets siste dag før ferien. Vindkraftens nettverk gjorde sitt ytterste for å sverte motstanden, og forberede meldingen, som er enda et forsøk fra dem på å roe ned protestene. Men de møter Motvind, og vi greide det nesten.

Det er ingen tvil om at det blåser vår vei. Det har vi visst hele tiden. Alle som setter seg inn i saken, vil se at vi har inderlig rett. Og folk blir selvfølgelig helt rasende, av å se at vi har styresmakter som ikke vil la seg påvirke av en helt overveldende argumentasjon. Selv når vi konfronterer dem med hva de gjør, og hva som skjer, så fortsetter de.

Det går ikke. Gitt hva som står på spill, grelt eksemplifisert med Haramsøy og Øyfjellet, så er det klart folk blir helt fortvilt. Folk ser jo helt utmerket at det er galskap å ødelegge en hel øy, for subsidiert kraftproduksjon som ikke monner i det hele tatt. Midt i et fugletrekk. Midt mellom tre naturvernområder. I et helt lokalsamfunn, som nå blir ødelagt.

Politiet ser ikke hva som er rett og galt, men hvem som påstår. Vi vanlige folk når ikke frem med hva vi påpeker utbygger gjør, enda vi henviser til lover og paragrafer, dokumenterer og bruker advokater. Utbygger får 20 politifolk på et øyeblikk, til å fjerne lokale innbyggere og tilreisende, fortvilte mennesker som står helt lovlig langs veien. Det var en person som kollapset under påkjenningen. Heller ikke det var nok til å få politiet til å endre prioritering, for dem var det aller viktigste å få anleggsmaskinene opp på fjellet og ødelegge.

Denne uken har det strømmet inn med meldinger om folk som vil gjøre mer. Vi har ingen problemer med å finne frivillige. Vi har ingen problemer med å få inn penger til arbeidet vi gjør. Vi har omsider fått innpass i mediene, de ringer oss, og de vet hvem vi er. De hører også hva vi sier, og skriver det. Også viktige politikere kommer til oss. Det er ikke bare at de vil bli valgt. Det er også at vi har rett.

Vi greide det nesten. Vi dominerte debatten i uken, og vi var dem folk måtte snakke med på fredag. Mediene gikk ikke på limpinnen, ikke helt, Stortingsmeldingen er ikke den innstrammingen PR-rådgiverne vil at skal bli kommunisert ut, det er bare en mengde ord som later som de er en innstramming. Ingen myndighet blir tatt fra vindkraftens støttespillere i statsapparatet, Energimyndighetene skal fremdeles ha full kontroll. Innskrenkningene i regelverket viser hvor grådige de er, de gir ikke fra seg noen ting de kan tape penger på. Få av innskrenkningene er konkrete. Må «se på» og «vurdere» er ord som går igjen. Typisk vindkraften. Ingen forpliktelser.

Det er dette vi skal ha en slutt på. Og folkens, vi er i den lyseste perioden av året, Motvind har over 14 000 medlemmer, vi er aktive over hele landet, har en organisasjon som er sånn noenlunde på plass, og vi er lettbeinte så de ikke greier å håndtere det. Det var moro å se Norweas informasjonskampanje i uken,  som føk gjennom mediene lik en albatross som aldri klarer å lette. De er for tungrodd. Og de er så til de grader avslørt.

Vet dere hva? Nå går vi på offensiven. Nå har de spilt ut sitt kort, Stortingsmeldingen, den er svaret på 5000 negative høringsuttalelser til nasjonal ramme og sterk Motvind over hele landet. De vil bruke ferien til å hvile ut. Vi vil bruke ferien til å vokse oss sterke nok, til at vi ikke bare nesten vinner, men vinner.

Det finnes ikke noe alternativ. Folk ser det, og gjør hva det måtte være. Vi har en idepool med 14 000 medlemmer, og enda flere støttespillere, vi har ubegrensede ressurser som jobber for oss, styrket av kraften i å jobbe for en god sak og for noe uendelig meningsfylt, naturen vi lever i, demokratiet vi elsker, og den gode verden der liv og helse er viktigere enn megawatt og penger.

Det er Motvind. Bli med du også.

Nye innlegg