Personvernerklæring

Sist endret 6.8.2020

Motvind Norge («Motvind») er opptatt av å ivareta ditt personvern på betryggende måte og i henhold til norsk lov. Denne personvernerklæringen gir informasjon om hvordan Motvind samler inn og behandler personopplysninger om våre medlemmer, frivillige, givere, besøkende på våre nettsider og andre som er i kontakt med oss.

1. Behandlingsansvarlig

Motvind Norge ved generalsekretæren er behandlingsansvarlig for organisasjonens behandling av personopplysninger. Ved spørsmål om erklæringen eller behandling av personopplysninger generelt, kan du kontakte innsamlingsansvarlig på:

Telefon: 90649697
E-post: kontakt@motvind.org
Post: Motvind Norge, Ekebergveien 1A, 0192 OSLO

2. Behandling av personopplysninger i Motvind

2.1 Medlemskap

Motvind behandler relevante og nødvendige personopplysninger om våre medlemmer for å registrere og administrere medlemskapet, innkreve medlemskontingent, og oppfylle organisasjonens forpliktelser.
Vi behandler personopplysninger om navn, adresse, e-postadresse, land, telefonnummer, medlemskap (månedlig, årlig), fødselsdato, dato for innmelding og utmelding, og opplysninger om innbetaling av medlemskontingent, samt kontonummer for medlemmer som benytter autogiro.

Videre mottar vi personopplysninger om navn, adresse, e-postadresse og telefonnummer til nye medlemmer som har tegnet Vindfri strømavtale hos Yetz Strøm AS.

Personopplysningene behandles for å overholde medlemsavtalen, jf. GDPR art. 6 nr. 1 b), og for å overholde lovpålagte plikter etter bokføringsloven, jf. GDPR art. 6 nr. 1 c). Personopplysningene lagres i medlemsregisteret så lenge medlemskapet varer og slettes ved utmelding med mindre opplysningene er underlagt lovpålagt oppbevaringsplikt. Opplysninger som er underlagt oppbevaringsplikt etter bokføringsloven slettes fem år etter siste regnskapsår.

2.2 Gaver og bidrag

Motvind behandler relevante og nødvendige personopplysninger om personer som ønsker å gi støtte i form av pengegaver eller bidrag. Ved pengegaver som gis via våre nettsider behandler vi personopplysninger om givers navn, adresse, land, telefonnummer, e-postadresse, ordrenummer, beløp og betalingsmåte (kort eller Vipps). Givere som ønsker skattefradrag må i tillegg oppgi fødselsnummer slik at vi kan innberette støtten til Skatteetaten.

Personopplysningene behandles for å gjennomføre en avtale med giver, jf. GDPR art.6 nr. 1 b), og for å overholde lovpålagte plikter etter bokføringsloven og skatteforvaltningsloven, jf. GDPR art. 6 nr. 1 c). Personopplysningene lagres i vårt økonomi- og regnskapssystem. Opplysningene er underlagt oppbevaringsplikt etter bokføringsloven og slettes fem år etter siste regnskapsår.

2.3 Digital aktivisme

Motvind behandler relevante og nødvendige personopplysninger for å kommunisere med medlemmer og frivillige som deltar i digital aktivisme.
Vi behandler personopplysninger om telefonnummer, e-postadresse og postnummer for å sende viktig og relevant informasjon av høy prioritet på SMS eller e-post. Meldingene sendes ut basert på mottakers postnummer slik at vi kan avgrense utsendelsen til digitale aktivister som befinner seg i nærheten av hendelsen det varsles om.

Personopplysningene behandles for å gjennomføre en avtale med digitale aktivister, jf. GDPR art. 6 nr. 1 b). Personopplysningene lagres så lenge vedkommende er digital aktivist og slettes når forholdet opphører, eller ved forespørsel om sletting.

2.4 Nyhetsbrev

Motvind behandler relevante og nødvendige personopplysninger for å sende nyhetsbrev til de som ønsker å motta dette. Nyhetsbrevet inneholder informasjon om organisasjonens aktiviteter, nyheter og annen informasjon som kan være av interesse for våre abonnenter.

For å kunne sende nyhetsbrev på e-post må vi registrere e-postadressen. Vi innhenter statistikk om hvor mange som har åpnet nyhetsbrevene og hvilke lenker abonnenten har klikket på. Statistikken brukes for å måle effektiviteten av nyhetsbrevene våre slik at vi kan forbedre informasjonstilbudet vårt.

Abonnenter kan når som helst melde seg av nyhetsbrevet ved å klikke på avmeldingslenken som er tilgjengelig nederst i alle nyhetsbrev. Vi vil umiddelbart stanse videre utsendelser og slette e-postadressen.

Personopplysningene behandles på grunnlag av samtykke, jf. GDPR art. 6 nr. 1 a), og for å ivareta organisasjonens berettigede interesse i å forbedre informasjonstilbudet, jf. GDPR art. 6 nr. 1 f). Personopplysningene slettes ved avmelding eller etter 12 måneders inaktivitet.

2.5 Kontaktskjema

Motvind behandler relevante og nødvendige personopplysninger for å sende nyhetsbrev til de som ønsker å motta dette. Nyhetsbrevet inneholder informasjon om organisasjonens aktiviteter, nyheter og annen informasjon som kan være av interesse for våre abonnenter.

For å kunne sende nyhetsbrev på e-post må vi registrere e-postadressen. Vi innhenter statistikk om hvor mange som har åpnet nyhetsbrevene og hvilke lenker abonnenten har klikket på. Statistikken brukes for å måle effektiviteten av nyhetsbrevene våre slik at vi kan forbedre informasjonstilbudet vårt.

Abonnenter kan når som helst melde seg av nyhetsbrevet ved å klikke på avmeldingslenken som er tilgjengelig nederst i alle nyhetsbrev. Vi vil umiddelbart stanse videre utsendelser og slette e-postadressen.

Personopplysningene behandles på grunnlag av samtykke, jf. GDPR art. 6 nr. 1 a), og for å ivareta organisasjonens berettigede interesse i å forbedre informasjonstilbudet, jf. GDPR art. 6 nr. 1 f). Personopplysningene slettes ved avmelding eller etter 12 måneders inaktivitet.

Motvind behandler relevante og nødvendige personopplysninger for å sende nyhetsbrev til de som ønsker å motta dette. Nyhetsbrevet inneholder informasjon om organisasjonens aktiviteter, nyheter og annen informasjon som kan være av interesse for våre abonnenter.

For å kunne sende nyhetsbrev på e-post må vi registrere e-postadressen. Vi innhenter statistikk om hvor mange som har åpnet nyhetsbrevene og hvilke lenker abonnenten har klikket på. Statistikken brukes for å måle effektiviteten av nyhetsbrevene våre slik at vi kan forbedre informasjonstilbudet vårt.

Abonnenter kan når som helst melde seg av nyhetsbrevet ved å klikke på avmeldingslenken som er tilgjengelig nederst i alle nyhetsbrev. Vi vil umiddelbart stanse videre utsendelser og slette e-postadressen.

2.6 Telefonhenvendelser

Motvind behandler personopplysninger om personer som legger igjen beskjed til vårt sentralbord slik at vi kan kontakte vedkommende. Vi registrerer personopplysninger om navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse, samt eventuelle personopplysninger som fremkommer av beskjeden.

Personopplysningene behandles for å ivareta vår berettigede interesse i å besvare henvendelser til organisasjonen, jf. GDPR art. 6 nr. 1 f). Personopplysningene slettes når vi har fått kontakt med vedkommende.

2.7 Sosiale medier

Motvind er til stede på Facebook, Instagram, Twitter og Youtube for å kommunisere og dele innhold med våre medlemmer og andre som støtter organisasjonen. Når du besøker våre sider samler det sosiale mediet inn personopplysninger om deg for å utarbeide statistikk. Vi mottar anonymisert og aggregert statistikk om hvor mange som besøker eller følger oss, antall liker-klikk og annet engasjement på sidene våre.

Statistikken behandles for å ivareta vår berettigede interesse i å fremme organisasjonens formål og kommunisere med medlemmer og andre som støtter Motvind, jf. GDPR art. 6 nr. 1 f).

2.8 Besøk på våre nettsider

Ved besøk på våre nettsider, motvind.org, plasseres det informasjonskapsler (cookies) i nettleseren din. Cookies er små tekstfiler som lagres på din datamaskin, mobiltelefon eller nettbrett når en nettside lastes ned i din nettleser.

Ved å besøke nettstedet vårt samtykker du i at det settes cookies i din nettleser, i og med at de fleste nettlesere automatisk aksepterer cookies. Du kan avvise bruken av cookies ved å endre innstillingene i nettleseren din.

Google Analytics

Vi innhenter statistikk om hvordan nettstedet brukes gjennom analyseverktøyet, Google Analytics. Formålet med statistikken er å forbedre informasjonstilbudet på våre nettsider slik at besøkende finner den informasjonen de trenger når de besøker nettsidene våre.

Statistikken gir oversikt over:

  • hvilke sider som blir besøkt
  • hvor mange som besøker sidene våre
  • hvilke sider som blir besøkt
  • hvor lenge besøket varer
  • hvilke nettlesertyper som benyttes
  • hvilke type enheter som benyttes (pc, nettbrett eller mobiltelefon)
  • IP-adresse (geografisk plassering)

Vi har lagt inn et script (kode) på nettsidene våre som fjerner de siste sifrene fra IP-adressen før informasjonen lagres av Google. Dette gjør at vi kan anslå besøkendes omtrentlige geografiske posisjon, men siden IP-adressen er avidentifisert kan informasjonen ikke brukes til å identifisere besøkende.

Informasjonen sendes til Google og lagres på selskapets servere i USA i 14 måneder. Google kan overføre statistikken til tredjeparter hvis dette er påkrevd iht. lov eller i tilfeller hvor tredjeparter behandler informasjonen på vegne av Google.

Eksempler på cookies fra Google som brukes for statistikkformål er _ga, _gat, _gid, rc::a, rc::b, og rc::c

YouTube

Motvind bruker videoavspillingstjenesten YouTube for å vise relevante videoer på nettsidene våre. Når du spiller av en video setter YouTube cookies for å lagre informasjon om båndbredde og innstillinger som du gjør i videospilleren. YouTube samler inn statistikk om hvilke videoer besøkende har sett og om besøkendes geografiske plassering.

Eksempler på cookies fra YouTube er VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, GPS, og yt-remote-cast-installed.

Facebook pixel

Motvind bruker Facebooks pixel for å spore trafikk på Facebook og nettsidene våre. Når du besøker nettsidene våre samler pixelen inn informasjon fra cookiene som ligger i nettleseren din (IP-adresse, nettlesertype, og brukeradferd). Denne informasjonen sendes tilbake til Facebook og behandles sammen med informasjon om din Facebook profil. Vi mottar anonymisert og aggregert statistikk som vi bruker til å forbedre markedsføringen vår på Facebook.

Eksempler på cookies fra Facebook er fr og tr.

Grunnlaget for å behandle personopplysninger for statistikkformål

Behandlingen av personopplysninger som er beskrevet ovenfor er nødvendig for å ivareta vår berettigede interesse i å forbedre informasjonstilbudet på våre nettsider og effektiviteten av vår markedsføring av organisasjonen, jf. GDPR artikkel 6 nr. 1 f).

3. Utlevering av personopplysninger

Motvind utleverer ikke personopplysninger til andre med mindre vi har innhentet samtykke eller det finnes et annet lovlig grunnlag for å utlevere opplysningene.

Vi benytter leverandører av IT-tjenester for å behandle personopplysninger på våre vegne, såkalte databehandlere. Vi har inngått databehandleravtale med leverandørene som sikrer at personopplysningene behandles i samsvar med personvernlovgivningen.

I noen tilfeller kan leverandørene overføre og lagre personopplysninger på servere eller hos underleverandører i land som befinner seg utenfor EU/EØS-området (tredjeland). For å sikre at personopplysningene behandles forsvarlig i mottakerlandet, vil overføringen kun skje til leverandører som er Privacy Shield-sertifisert, eller som har signert EUs standardavtaler.

Oversikt over våre databehandlere:

System LokasjonGrunnlag ved overføring til tredjeland
Styreweb – medlemsopplysninger, økonomi og regnskapNorge
Telenor/Office365 – e-postInnenfor EU/EØS
Pro Isp – webhotell for nettstedetNorge
Google Inc – webanalyseUSAPrivacy Shield-sertifisert
Mailchimp – utsendelse av nyhetsbrevUSAPrivacy Shield-sertifisert
Facebook – statistikkIrland

4. Lagringstid og sletting

Motvind oppbevarer ikke personopplysninger lenger enn det som er nødvendig for å oppfylle formålet med behandlingen. Våre alminnelige slettefrister fremgår av beskrivelsene av behandlingene under punkt 2 i denne erklæringen.

Medlemmer og andre som er registrert hos oss kan be om sletting av personopplysninger før våre alminnelige slettefrister utløper. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at vi ikke kan gjennomføre sletting dersom opplysningene er underlagt lovpålagt oppbevaringsplikt etter bokføringsloven eller annet regelverk. Vi kan heller ikke slette personopplysninger som er nødvendige for å fastsette, gjøre gjeldende eller forsvare oss mot et rettskrav.

5. Rettigheter

Når frivillige organisasjoner behandler personopplysninger om deg har du rett til å bli informert om behandlingen. Motvind overholder informasjonsplikten i denne personvernerklæringen og vil som hovedregel henvise til denne ved forespørsler om informasjon.

Registrerte har flere rettigheter i forbindelse med behandlingen av personopplysninger. Nedenfor kan du lese mer om hvilke rettigheter du har og hvordan du går frem for å gjøre bruk av rettighetene dine overfor oss:

  • Rett til innsyn: Du har rett til å gjøre innsyn i egne personopplysninger og rett til å få utlevert en kopi av opplysningene dine
  • Rett til korrigering: Du har rett til å få rettet feilaktige eller ufullstendige opplysninger som er registrert om deg
  • Rett til sletting: Du har i noen tilfeller rett til å få slettet opplysninger om deg før våre alminnelige slettefrister er oppfylt
  • Rett til begrensning av behandling: Du har i noen tilfeller rett til å få begrenset behandlingen av dine personopplysninger. Hvis behandlingen begrenses har vi kun lov å lagre opplysningene med mindre du samtykker eller det finnes et annet lovlig grunnlag som gjør at vi kan behandle opplysningene videre
  • Rett til å protestere: Du har i noen tilfeller rett til å protestere mot vår generelle behandling av dine personopplysninger, og du har alltid rett til å protestere mot behandling av personopplysninger til direkte markedsføring
  • Rett til å få utlevert personopplysninger (dataportabilitet): Du har i visse tilfeller rett til å motta eller få overført personopplysninger til en annen virksomhet i et strukturert, alminnelig anvendt og maskinlesbart format

Dersom du ønsker å gjøre bruk av dine rettigheter kan du kontakte oss. Vår kontaktinformasjon finner du under punkt 1 i denne erklæringen. Vi vil svare på henvendelsen din så snart som mulig, og senest innen én måned fra mottak av henvendelsen.

Dersom det er nødvendig kan vi be deg om å fremlegge legitimasjon eller annen informasjon som gjør at vi kan bekrefte identiteten din før vi kan oppfylle rettighetene dine.

6. Informasjonssikkerhet

Vi tar informasjonssikkerhet på alvor og har etablert egnede tekniske og organisatoriske sikkerhetstiltak for å beskytte personopplysningene dine og sikre at vi til enhver tid opprettholder et forsvarlig sikkerhetsnivå. Tilgangen til personopplysninger er begrenset til ansatte som har tjenstlig behov for tilgang og som er underlagt taushetsplikt.

7. Klage

Du har du rett til å klage til Datatilsynet dersom du ikke er fornøyd med måten vi behandler personopplysninger. Du finner mer informasjon om hvordan du går frem for å klage på Datatilsynet.no.

8. Endringer

Vi vil oppdatere denne personvernerklæringen ved behov og du vil alltid finne siste versjon på vår nettside. Dersom det gjøres vesentlige endringer i behandlingen vil vi varsle deg særskilt om dette.