NVE har sendt ut en melding om planlagt elektrifisering av Snorre A-plattformen og Gullafaks-plattformene med strøm fra land. Dette innebærer legging av kraftkabel fra fastlandet ut til Tampen-området i Nordsjøen. Formålet med høringen er å innhente synspunkt på hva som må konsekvensutredes før eventuelle tillatelser gis.

Motvind Norge går sterkt imot videre elektrifisering av olje- og gassplattformer med strøm fra land. Vi viser til at slike tiltak:
Ikke gir dokumentert reduksjon i globale klimautslipp.
Kan føre til høyere strømpriser og risiko for utflagging av industri.
Legger til rette for mer utbygging av vindkraft på land og ødeleggelse av natur.
En milliardfiasko med havvind
Equinor fikk i sin tid store offentlige midler til havvindprosjektet Hywind Tampen, som skulle levere strøm til Snorre og Gullfaks-plattformene. Nå søker de likevel om strøm fra land fordi vindkraften ikke leverer stabil nok energi.
Vi i Motvind Norge peker på at dette viser hvor lite egnet havvind er som kraftforsyning til slike installasjoner, og stiller spørsmål ved om de 8 milliardene som ble investert i Hywind Tampen har vært bortkastet.
Store mangler i Equinors melding
I høringen påpeker Bjarne Jensen, leder av havvindutvalget i Motvind Norge, at Equinors høringsmelding er mangelfull, og etterlyser:
Presise beregninger av klimagassutslipp, både ved bygging og drift.
Årsaksforklaring på hvorfor Hywind Tampen ikke fungerer etter hensikten.
Utredning av priskonsekvenser for å ta opptil 1,5 TWh strøm fra fastlandet.
Risikovurdering av skredfare i fjorden ved legging av kabel.
Analyse av samfunnssikkerheten, særlig sårbarheten ved å basere hele systemet på én kraftkabel og én transformator.
Reelle alternativer, som for eksempel karbonfangst og lagring (CCS) på plattformer som nærmer seg slutten av sin levetid.
Samfunnssikkerhet og geopolitiske farer
I lys av den spente verdenssituasjonen mener Motvind Norge at det er uforsvarlig å gjøre seg helt avhengig av strøm fra land. Sabotasje eller teknisk svikt kan føre til stans i olje- og gassleveranser, slik det nylig har skjedd på Johan Sverdrup-feltet.
Les hele høringsuttalelsen som PDF: