top of page

Store seire inn mot landsmøtet i Motvind Norge!

Raggovidda i Berlevåg var lenge vindkraftens skryteprosjekt, og vant prisen som «Årets vindkrigar» regelmessig da det fantes en sånn pris, og vindkraftens interesseorganisasjon delte den ut. Nå er det Norges mest effektive vindkraftverk, med det at det er ingen vindkraftverk i Norge som får mer ut av installert effekt enn det Raggovidda vindkraftverk får. Likevel produserer de ikke mer enn sørgelige 0,4 TWh når vi runder av oppover, omtrent en åttendedel av hva Melkøya trenger. Og forskjellen er at Melkøya trenger krafta hele tiden, Raggovidda vindkraftverk produserer etter vinden.


Foto: Per Inge Østmoen
Foto: Per Inge Østmoen

Av Eivind Salen


Nå er det så begredelig at prestisjeprosjektet til vindkraftinteressene må skru av produksjonen, fordi energipolitikken i Norge er gått av hengslene, og prinsippet med «Mer av alt - raskere» har vært praktisert i en årrekke. Uønsket og unødvendig vindkraft er blitt tvunget gjennom, og nå er det rett og slett altfor mye kraftproduksjon i Nord-Norge, så det blir ulønnsomt å skru vindkraftverkene på.

Det er slett ikke lett da å argumentere for at det trengs «mer vindkraft». Også Troms Kraft har måttet kaste inn håndkleet for en stund, med sitt Fakken på Vannøya, der det var et forferdelig press om å «utvide». Nå blir det skrudd av for den vesle og unødvendige produksjonen som er der oppe.

Produksjonen til Fakken vindkraftverk i Troms er ikke så imponerende. Den ligger godt under 150 GWh i året på 54 MW installert, en utnyttelsesgrad på noe sånt som 27 %. NVE legger til grunn kapasitetsfaktor på 38 %, og har på sine nettsider omsøkt effekt på 60 MW og produksjon på 204 GWh. Jeg har lagt ved en egen søyle (NVE2) for produksjonenen ved 38 % utnyttelse av de 54 MW som vindkraftverket med 18 turbiner på 3 MW har.
Produksjonen til Fakken vindkraftverk i Troms er ikke så imponerende. Den ligger godt under 150 GWh i året på 54 MW installert, en utnyttelsesgrad på noe sånt som 27 %. NVE legger til grunn kapasitetsfaktor på 38 %, og har på sine nettsider omsøkt effekt på 60 MW og produksjon på 204 GWh. Jeg har lagt ved en egen søyle (NVE2) for produksjonenen ved 38 % utnyttelse av de 54 MW som vindkraftverket med 18 turbiner på 3 MW har.

I begge tilfeller må kommuner i nord se langt etter den nye ordningen «produksjonsavgift», som skal «legge mer igjen i kommunene». Når det ikke blir produsert noe, er det heller ingenting å betale avgift fra.

Vindkraft stoppet i Våler og Skiptvet

Det er meldt skikkelig solskinn i Våler i Østfold denne våren, der Motvind Østfold sammen med mange andre har vært med på å stoppe Zephyr fra å bygge vindkraft også i den kommunen. Lokalpolitikerne har lyttet, og både Høyre og Arbeiderpartiet har sagt klart i fra at de ikke ønsker noen konsekvensutredning eller noe som helst som kan antyde at vindkraften er velkommen i kommunen, de to partiene kan ellers være vanskelige rundt om, og sentralt. Jeg håper de nå kan være med å formidle hvor deilig det er å kjenne på følelsen av at naturarealene er reddet, og vil bli bevart.

Også i Vestre Toten ble det nei, og det ble enstemmig. Det er akkurat sånn som det skal være. Frem mot kommunestyremøtet torsdag 24.4 holdt partiene gruppemøter, og falt ned på riktig standpunkt, sånn at det ikke ble etterlatt fnugg av tvil om at vindkraft er uønsket.

En skikkelig temaplan for Overhalla kommune i Trøndelag

Virkelig gledelig er det også at Overhalla kommune i Trøndelag har kommet med en temaplan for naturmangfold, og dette er noe så etterlengtet som en ordentlig plan der alt er skikkelig gjort, og naturen blir tillagt den vekt og verdi som den skal ha. Det er alt sammen ordentlig forklart, ordentlig gjort rede for. Det blir beskrevet hvilke naturtyper og hvilke arter som er der, og det blir beskrevet hvorfor de er viktige og hvordan det nå står til med arten eller naturtypen.

Når det er så skikkelig gjort, så stenger det for nedbygging og oppriving, det går ikke med fragmentering og oppstykking, et vindkraftverk har ingenting i sårbar og verdifull natur å gjøre. Ingen konsekvensutredning betalt av vindkraften selv skal få endre på det. Også i Overhalla er det planer om vindkraft, selskapet tidligere kjent som Trønderenergi, nå Aneo. De kan glemme det.

Kommuner i Nordland vil respektere reindrifta

Det er veldig trykk på vindkraftutbygging helt i nord, i Finnmark, der Melkøya-elektrifiseringen får velfortjent mye oppmerksomhet, og de som går inn for den virkelig fortjener å bli grillet for å gå inn for å ta all kraft i Finnmark, og gi det til Equinor. Litt under radaren går det at også Helgelandskysten er utsatt, med nesten utfattelige arealbeslag mellom Mosjøen og Rana, og områdene rundt, om vindkraften får det som de vil. Her er det kraftoverskudd, og batterifabrikken Freyr liksom skulle bygge forsvant, da pengeutdelingen fra staten til Freyr-millionærene stoppet. Helgelandskysten går mot fortsatt stort kraftoverskudd, om den norske stat bare greier å styre forbrukssiden normalt.

Det er imidlertid høyst reell fare for at flere områder vil bli tatt, til tross for skandalen Øyfjellet er, med enorme naturødeleggelser og en ny rettsprosess mellom den norske stat og den samiske reindrifta. Her har det også vært skandale med en hel rotor som falt ned, og betydelige driftsproblemer. Vertskommunen Vefsn er rundlurt økonomisk, de vil i løpet av anleggets levetid sitte igjen med mindre enn det aluminimumsprodusenten Alcoa Mosjøen får i CO2-kompensasjon av den norske stat i løpet av et år. Men Vefsn kommune har ingenting lært, og åpner for mer vindkraft i kommunen, noe de vil merke blir vanskelig, så de bør endre mening.

Foto: Eivind Salen
Foto: Eivind Salen

Andre kommuner i regionen gjør det bedre, der særlig Rana kommune følger lovverket, og sender vindkraftens planinitiativ i retur, siden utbygger ikke har gjennomført pliktige konsultasjoner med reindrifta. Stor spenning og stort trykk ventes med Hattfjelldal kommune, der to utbyggere - Statkraft og Nordic Wind - vil ha helt enorme områder, og også de har forsøkt taktikken med å lirke prosjektet fremover før arealkonflikten med reindrifta er avklart. Det går ikke an å gjøre det sånn lenger.

Landsmøte i Motvind Norge

Det er med seire og kamper som dette vi går inn i landsmøtet 2025. Vi er nå en moden organisasjon, med regionlag i alle landets fylker, og sterkt voksende medlemstall etter hvert som alvoret begynner å gå opp for stadig flere. Landsmøtet kan dere alle følge på våre nettsider, og ved å bli medlem kan du delta aktivt i kampen du også.

Det nytter - velkommen til oss!

Bilde fra landsmøtet 2023, i Odal vindkraftverk i Nord-Odal. (Foto: Motvind Norge)
Bilde fra landsmøtet 2023, i Odal vindkraftverk i Nord-Odal. (Foto: Motvind Norge)

bottom of page