image-1

Smerte

av styreleder Eivind Salen Hva er smerte? Det er å […]

Forfatter:

Eivind Salen

Kategorier:

Publisert:

25. oktober 2020

Del:

av styreleder Eivind Salen

Hva er smerte? Det er å se landet sitt revet opp. Det er å se rettssikkerheten smuldre. Det er å forsvare seg og sine, og bli beskyldt av Makten for å være noe man ikke er.

Tidligere kritiserte mediene Makten. De hadde en stolthet i det, mediene stod på den lille manns side, og skulle holde Makten i ørene. Nå stiller de seg på Matkens side, og angriper folket, den lille.

På Haramsøya er det nå en mann, med pacemaker og helseproblemer, som har mistet drikkevannet sitt. Politiet kom, og hjalp Stangeland maskin med å få bort vanlige folk som forsvarte denne mannen. Drikkevannet hans er nå ødelagt, og han får i stedet kjørt dunker med vann foran døren sin.

Mediene – tyst. I stedet tenker de nå å kjøre en sak, om hvor dårlig statsråd Tina Bru er behandlet. Hun er blitt kalt stygge ting, det er noen måneder siden nå, men det skjedde jo, så det kan være på sin plass å hente det opp igjen nettopp nå, som rettssaken om Haramsøya begynner neste uke.

Den går for lukkede dører. De sier det er på grunn av Corona. Men Corona har aldri lagt noen hindring for streaming, og å sørge for overføring for folk som vil se. Vi har og skal ha en åpen rett i Norge.

Smerte. Reindriftssamene på Øyfjellet har fått fratatt kalvingslandet sitt. Når det ble gitt til svenske Eolus i form av en konsesjon for vindkraft, var den plutselig verdt 300 millioner kroner, når de solgte den videre til Aquila Capital, og 3,3 milliarder kroner, når den blir pantsatt i nederlandske Rabobank. Reindriftssamene skal betale 1,7 millioner i saksomkostninger, til overbetalte advokater som skriver regninger som man bare kan gjøre det, når systemet er ute av kontroll.

Det er rettssikkerheten. Den er tapt, om du ikke er mangemillionær, og kan betale for den. Vindkraftutbyggingen på Øyfjellet blir ikke ferdig i tide, de har søkt om utsettelse, lenger enn vårt eget Storting med folkevalgte representanter har sagt at de skal få. Men vindkraften er ikke underlagt Stortinget og landets lover. Nå skal de ødelegge brua i Mosjøen, sånn at turbinene kan komme seg opp.

Klagerett?

Vi har sagt dette går ut over tilliten, sagt det veldig tydelig, veldig mange har fått det med seg. Men Makten, den store Makten, med stor M og forvokst posisjon, de viser med skremmende tydelighet at penger er viktigere enn tillit. Pengemakten er viktigere enn folkemakten. De velger Vindkraften, heller enn folket, heller enn lokalsamfunnene.

I Tysvær kommune, der motstanden mot vindkraft er knallsterk, og ordfører Sigmund Lier viser vei, der starter nettopp nå anleggsarbeidene også for Gismarvik. Det er ikke bare Gudbranfjellet, Årvikfjellet og Litlafjellet som skal tas. De vil ha alt, som et glupsk rovdyr. Kommunen sier nei, og setter alt på spill, lokal selvråderett, tilliten til Makten, samarbeidet mellom by og land, sentrum og distriktene.

Statlig arealplan. Statlig arealplan er svaret. I Gismarvik, som i Tysvær, minst tredje gang Tysvær kommune blir overkjørt med statlig arealplan i vindkraftsaker, som om det demonstrativt gjaldt å smekke dem på nesen. Det er statlig arealplan på Haramsøya også, som på Øyfjellet. Vi har fått utredet en juridisk betenkning om statlig arealplan i vindkraftsaker, det er ikke i tråd med intensjonen til loven, det skal ikke brukes. Men dette er jo ikke snakk om Lov, men om Makt, og StatsMakten knuser på.

Forsøk å forsvare dere. Vi smeller til med saksomkostninger som knuser dere økonomisk, og forhåpentligvis splitter dere i interne krangler.

Glem det. Vi er Motvind. Vinden kjenner ingen smerte, vet dere, men øker sin styrke når det blir stor forskjell mellom høytrykk og lavtrykk. Også denne uken jobbet vi utrettelig, fra morgen til kveld, sentralt og lokalt, og like dedikert som alltid. Smerte er å se landet sitt revet opp, bare se noen bilder av Haramsøya og gravemaskinene til Stangeland, fotografere skammens vei opp til Stadtlandet, smerte reagerer kroppen vår instinktivt på. Vi må få det bort, gjøre noe med det.

Bli Motvind. Bli med. Bli glede.