Anne Sofie Moe, Sjonfjellet 08.10.22

Sov godt min venn

«Jeg er glad du slipper å følge med i den […]

Forfatter:

Motvind Norge

Publisert:

15. oktober 2022

Del:

«Jeg er glad du slipper å følge med i den digitale verden. Da ville du nok ikke kommet i søvn denne vinteren», skriver Knut Berntsen til Sjonfjellet i en poetisk tekst som ble fremført i forbindelse med vardetenningen 8. oktober. Foto: Anne Sofie Moe

Som tidligere omtalt på Motvind Norges nettsted, er Sjonfjellet i kommunene Rana og Nesna truet av vindindustri. Naturvenn Knut Berntsen skildrer kjærligheten han har for fjellet i denne poetiske teksten.


Tekst: Knut Berntsen, naturvenn


Teksten ble lest høyt i forbindelse med vardetenningen på Sjonfjellet 8. oktober.

Sov godt min venn. Vet du strever med å få sove. Det er høst og jeg ser du forbereder deg til vinterdvalen. Jeg ser du er redd og strever med å få sove. Jeg har sjekka: du kan sove trygt også i vinter. Fra Laupen i øst til Kjølen i vest er det ikke en eneste anleggsvei eller antydning til bygging av vindmøller. Det eneste jeg observerte var fargerike skoger, myrer og maleriske fjellandskap. Mye sopp. Ofte skvatt jeg da rypa fløy opp fra vierkrattet. Med andektighet så jeg reinflokken beite forbi.

Jeg fant splinter fra tyske bombinger av deg under 2. verdenskrig og tok meg tid til å besøke steinkorset midt på fjellet. Her la jeg ned en myrull som takk for alt du har gitt meg. Tilslutt sjekka jeg spennende grotter og all din fjellkunst. Fra den 30 km lange ryggen din hadde jeg utsikt til hele Helgeland. Jeg så alle naboene dine vinke mot meg. De viste tommelen opp og meldte at ingen får ødelegge deg. Sov godt vår venn, vinket de i tusentall. Glad du slipper.

Sjonfjellet sett fra Fuglstad 10. juni 2022. Foto: Bente Fuglstad

Jeg er glad du slipper å følge med i den digitale verden. Da ville du nok ikke kommet i søvn denne vinteren. Jeg har sjekka også den verden. Mennesker med penger, utviklingskompetanse, god lønn og makt vil ofre deg for kortsiktig økonomisk gevinst. De er sikker på at de vet best; de skal jo utvikle verden for oss. De vil knuse ryggen din og gjøre deg til fundament for hundrevis av over 200 meter roterende master og milevis med anleggsveier. De bruker alle psykologiske og markedsmessige grep for å få vennene dine til å svikte deg. De har penger og kan gjøre hva de vil; de kan pøse på med det nyeste og smarteste av digitale algoritmer som skal få oss som bor samme med deg til å mene noe annet. Men vær trygg. Vi lar oss ikke lure.

De vil knuse ryggen din og gjøre deg til fundament for hundrevis av over 200 meter roterende master og milevis med anleggsveier.

Du må ofres for utviklinga. De sier du må ofres for ikke å stå i veien for utviklinga. Du må ofres for å redde det «grønne skiftet». Du må ofres for at vi skal få reise enda mer og kunne bruke enda mer energi enn før. Men jeg vet hva du kan om utvikling: Helt siden isen smelta fra ryggen din for over 10.000 år siden har du bidratt til et bærekraftig samfunn: Myrene dine, skogen din og vegetasjonen rundt deg har gitt et positivt CO2-regnskap, biologisk mangfold og har gitt oss som bor rundt deg mat og opplevelser. Når mennesker mister nærheten til deg, Sjonfjellet, så mister de også kjærligheten til deg og naturen.

Men sov godt. Selv om disse menneskene har penger, makt og media, så har du tusenvis av venner som passer på deg. Du kan sove også denne vinteren og det med ro og stolthet. Ingen får kødde med deg. Sov i ro. Du er mitt fjell. Du har gitt meg mitt liv. Ingen får kødde med deg. Jeg følger med.

Teksten er inspirert av Stein P. Aasheims bok Fjellene har meg nå.

«Helt siden isen smelta fra ryggen din for over 10.000 år siden har du bidratt til et bærekraftig samfunn: Myrene dine, skogen din og vegetasjonen rundt deg har gitt et positivt CO2-regnskap, biologisk mangfold og har gitt oss som bor rundt deg mat og opplevelser» skriver Knut Berntsen i sin hyllest til Sjonfjellet. Foto: Edgar Iversen