Erlend Leirdal, 16.08.22

Stillheten etterpå

«Illustrasjonen viser en registrering sjøfuglenes adferd i møte med et […]

Forfatter:

Motvind Norge

Kategorier:

Publisert:

26. august 2022

Del:

«Illustrasjonen viser en registrering sjøfuglenes adferd i møte med et havvindanlegg. Vi vet at livet klemmes vekk fra vindkraftindustrianleggene på land på samme måte. Havvindanlegg ser regjeringen for seg skal produsere like mye energi som dagens vannkraft i framtiden, utafor kysten vår», skriver Erlend Leirdal.

NATURTAP: Hvor skal vi gjøre av oss når det blir helt taust, når tjelda ikke lenger klarer å få unger på vingene? spør Erlend Leirdal i dette innlegget.


Tekst: Erlend Leirdal, kunstner og medlem av Motvind Norge


I år var det vanskelig å skrive i hytteboka om sommerferiemåneden på kysten. Stillheten kom i sommer, den som er øredøvende og gjør virkelig vondt. Det var den første sommeren helt uten tjeld og terner. Jeg visste at denne sommeren ville komme. Jeg har sett at tjelda ikke greier å få unger på vingene over mange år. Ærfuglen er så og si også borte. Det var også den sommeren hvor en virkelig merker fraværet av sangerne, som rant som plankton gjennom løv og kratt før. Hvor skal vi gjøre av oss nå når det blir helt taust?

Erlend Leirdal utenfor hytta som ligger på Marøya i Aure på Nordmøre. Foto: Charlotte Bolkan

Jeg merker villfisken forsvinner mer og mer. Til slutt vil man forstå at alt sammen var feil, alt vi gjorde gikk denne veien. Vi visste det, men det bar utfor stupet. Hvorfor tror politikerne det er mer å ta av, hvor ble det av kursdreiningen? Vedum, Støre og Barth Eide skremmer meg, de kan ikke vite hvor galt det er fatt? De skjønner ikke at for hvert stykke natur vi ødelegger, er det helheten som svekkes, ikke bare den enkelte biten. De skjønner ikke at vi er avhengige av naturen. Selv gjennomindustrialiserte samfunn er det. Uten natur som klarer å huse fugler insekter og villfisk, vil ikke noe fungere. I den naturen har heller ikke vi noen plass.

Foto: Charlotte Bolkan


Teksten ble først publisert her.