turbiner-ankommer-froya-1

Turbinene ankommer Frøya

I dag fraktes turbinene inn til Frøya. Det skulle aldri skjedd. Dette er historien om et land og en stat og en forvaltning, gått helt over styr.

Forfatter:

Motvind Norge

Kategorier:

Publisert:

13. juli 2020

Del:

Av Eivind Salen, Styreleder
Foto: Jan-Egil Eilertsen

I dag fraktes turbinene inn til Frøya. Det skulle aldri skjedd. Dette er historien om et land og en stat og en forvaltning, gått helt over styr. Dette er sånn det går når det viktige blir uviktig, når ansvarlige myndigheter mister medmenneskeligheten av syne, når man ser på økonomisk regnskap og ikke på liv. Dette er en historie så vond, at den kan ikke slutte på denne måten.

Bildene river i sjelen. Det er 180 meter høye turbiner som skal fraktes inn på den lille øya. Høyeste punktet fra før er 76 meter. Turbinene kommer til å dominere totalt.

Foto: Jan-Egil Eilertsen

I hver av turbinene er 1000 liter girolje og 1500 liter hydraulikkolje. Kommer dette ut i grunnvannet på øya, er grunnvannet tapt for årevis fremover. Det er tonnevis med komposittmateriale og epoxy-forbindelser, som vær og vind vil slite ned og bryte av, slik at det spres ut i den sårbare naturen på den herlige øya. Dette materialet er giftig. Øya vil bli forgiftet.

De har arbeidet i hekketiden. De har arbeidet i yngletiden. Frøya er det siste stedet den endemiske arten Smølalirypen finnes, en underart av lirypen. På Smøla er det dokumentert av minst 200 slike liryper har endt sine liv ved å fly på turbintårnene, falle ned, og lide en langsom død. Våre energimyndigheter bryr seg ikke, og det gjør heller ikke natur- og miljømyndighetene. Fugler og arter som lever langs kysten av Trøndelag, har ikke lenger turbinfrie områder.

Foto: Jan-Egil Eilertsen

Og det blir verre. Det blir så mye, mye verre.

Frøya ofres. Overgriperne tar pengene. Overgriperne tar æren. De selvtitulerte direktørene og konserndirektørene (jada, i flertall, der, det er mange konserndirektører i Trønderenergi) får lov til å skinne i mediene. De har alle sammen millionlønn. Toppsjef Ståle Gjersvold tjener omtrent dobbelt så mye i året, som Trønderenergi har tenkt å legge igjen i kommunen. Trønderenergi fikk et resultat etter skatt på 1,3 milliarder kroner i 2019. Kanskje er det da litt smålig å legge igjen kun 2 millioner i året på Frøya?

Trønderenergi har også solgt mesteparten av anlegget. Til Stadtwerke München, det tyske, kommunale selskapet som har gjort forretningside av å ødelegge norsk natur for såkalt «økostrøm». Ved siden av Frøya, tar de Sørmarkfjellet, Finnskogen, Stokkfjellet, Hundhammerfjellet. De er ikke opptatt av natur og miljø, men vil bruke klimakrisen til å skinne selv. At vi har en naturkrise som er akutt bryr seg ingenting om. Hva de vil ha, er tall å skryte av. 100 % ren energi innen 2025, som «første by i verden».

Og da ødelegger de altså Finnskogleden, sørsamisk område med reindrift på stokkfjellet, enorme naturområder (Miljøkategori E av miljødirektoratet, finnes ikke verre på skalaen, svært stor konflikt med natur og kulturminner) på Sørmarkfjellet, og altså øya Frøya.

I München, i deres eget område, setter de ikke opp en eneste turbin. Det er en hovedflyplass der, mange som flyr over, og kan se at den store regionen består av mange flate områder, velegnet for vindkraft, om man først skulle være nødt til å bygge. Men de bygger ikke der, i nærheten, de bygger i Midt-Norge, svært langt unna. Hvorfor?

Det er fordi tyske myndigheter har avstandskrav til turbinene. I München kan det ikke være boliger nærmere enn 10 x turbinhøyden. På Frøya vil det bety en avstand på 1,8 km. Øya er litt over 5 km i bredden. Det er ingen steder på øye anlegget kunne vært plassert, om tyske lover ble fulgt.

Så hvorfor i Norge? Hvorfor på Frøya? Der alle de andre problemene kommer i tillegg?

Kraftproduksjonen i anlegget vil være en bagatell. De 14 turbinene har en installert effekt på 60 MW. Med kapasitetsfaktor på 0,3 gir det årsproduksjon på 0,16 TWh. Norge produserer i et normalår 140 TW bare med vannkraften. Det vanlige de siste årene er at mellom 5 og 10 TWh går til eksport. Midt-Norge med Trøndelag har tidligere hatt litt kraftunderskudd, men etter den vanvittige vindkraftutbyggingen som allerede har vært, har også denne regionen kraftoverskudd.

Fosen-anleggene måtte nettopp avskrives med noen milliarder fordi de ikke var lønnsomme. Tross subsidier, skattefordeler og gratis linjenett. Nå kommer Frøya i tillegg. Med all skam og alle ødeleggelser anlegget fører med seg.

Vi har ikke bruk for kraften. Vi taper penger på kraften. Vi ødelegger en hel øy og et helt lokalsamfunn med utbygningen. Folk som protesterer blir demonisert og svertet av makten. Befolkningen på Frøya blir hengt ut som «radikaliserte». De forsvarer bare øya si. De gjør det rette.

De 14 turbinene vil stå der som monument over en prosess som har vært lang og stygg. Det er 14 symboler på maktovergrep. De vil stå der med blinkende lys og støye, alle vil se det, alle vil vite det. Og blikket er rettet mot de ansvarlige. Hvordan kunne dere la dette skje? Hvorfor stoppet dere det ikke?

Nye innlegg