Buheii Vindkraftverk, Adgang forbudt, Motvind
Eivind Salen, Buheii

Uke 20 – Wow

Av Styreleder Eivind Salen Denne ukerapporten er skrevet mandag morgen […]

Forfatter:

Eivind Salen

Kategorier:

Publisert:

24. mai 2021

Del:

Av Styreleder Eivind Salen

Denne ukerapporten er skrevet mandag morgen i Kristiansand, på vei til Oslo, der vi i morgen skal ha tidenes Motvind foran Stortinget. Det står om Øyfjellet.

Og det står om Haramsøya. Står om Stadlandet. Står om Lutelandet. Står om
Tysvær. Står om Buheii. Står om Nord-Odal. Og Kjølberget, i Finnskogen. Og
Stokkfjelet. Og Sørmarkfjellet.

Og Birkenes, Lillesand, Bramangerlandet, Gilja og Innvordfjellet. Og Faurefjell, Dønnesfjord og Raggovidda.

Og Kvaløya, med Kvifjell og Raudfjell. Og Frøya. Og Vardafjell. Og Måkaknuten,Eigersund og Tonstad. Og Raskiftet.

Og alle de andre områdene de har tenkt å ta.

Klart vi må opp til Stortinget og si fra, så de hører oss, og ser oss.

Uken i Motvind i uke 20 har vært preget av dette.

Mandag var nasjonaldagen, 17. mai. Grunnlovsdagen og uavhengighetsdagen. Den ble feiret med en bismak. Vel vitende vi står å fare for å miste hva vi feirer.

Tirsdag var styremøte. Sentrale saker var 25.mai-markeringen, og hvordan jobbe med å få frem alle lovbruddene begått i alle sakene, og hvordan få det frem med den tyngden det fortjener. Sånn at utbyggingene stopper. Bråstopp.

Onsdag var det å følge opp et nytt fremstøt på Jæren, Greenstat vil ha jordbruksjord å bygge vindkraft på, og viste også frem kortene hvordan vindkraften vil få bygget mer tross all motstanden. De vil ha lokale, små investorer, andelseiere, sånn at de kan si «litt dit», og med det gi et skinn av lokal forankring. Vi skal stoppe dem noe så inderlig.

Høringsuttalelse for 420 kV-linjen fra Skaidi til Lebesby i Finnmark ble sendt. Det er et samarbeid mellom Motvind Norge og Motvind Nord. Det er av nasjonal interesse, og av internasjonal interesse, for det er denne linjen som skal åpne for å bygge ned Øst-Finnmark med vindkraft.
Det er denne monsterlinjen fra Skaidi til Lebesby, søkt om med konsesjon,
ekspropriasjonstillatelse og forhåndstiltredelse, som skal frakte kraften rundt i regionen, og ikke minst ut av den. Det er veldig viktig å stoppe. Motvind er på saken.

Motvind er også på saken i temaene Folkehelse, Forurensing og Energipolitikk. I alle temaene ble det gjort stort og tungt arbeid denne uken. Det er på vei til å bli synlig. Hver av dem skulle være mer enn nok til å velte selv et uhyre som vindkraften. Stortingets energimelding er like om hjørnet. Motvind Norges motmelding vil smette om samme hjørnet. Og den vil gjøre det til et politisk mesterskap i selvskading å gå for den energipolitikken bransjen selv legger opp til.

Noen vil tjene penger. Noen vil bevare folkehelse, boområder og natur. Hvilken side vil du stå på? Det spørsmålet vil vi stille våre ærede politikere. Og det skal ikke være noe rom for å la være å svare. Miljøministeren vil gjøre seg til fjott om han besøker nasjonalparker, uten å besøke vindindustrien. Hvilket parti er han på? De som vil vite, eller de som om bord på Titanic vil stole på at her er ingen isfjell i horisonten og skipet kan uansett ikke synke.

På vei til Buheii veltet en transport med turbindeler natt til fredag. Det er karma. Turbinene har ingenting på toppen av fjellplatået i enden av Langfjella å gjøre. Her er reinens rike, rovfuglens rike, naturens rike. Det er det moralske aspektet, deler av det. I tillegg kommer det juridiske. Tiltakshaver har ingen rettigheter til arealene. De er ikke korrekt omsøkt, nødvendige tillatelser er ikke gitt, som følge av dette er ikke vedtak gyldige. Motvind Norge har skrevet brev til og informert Statsforvalter i Agder tilbake i september i fjor, men ikke fått svar.

Eller svaret er å sende turbinene opp på fjellet uten lov og rett. Det veltet nå natt til fredag. Og må velte enda mer ettertrykkelig, for å få det til å virkelig stoppe.

I Buheii, som alle andre steder. Det står om landet vårt. Og alt som er i det. Bli med i Motvind Norge, og stopp dem.