Camp Buheii, utspørring
67B48E21-7D3E-495F-8507-4E87AD5F007A

Uke 31 Camp Buheii!

Av styreleder Eivind Salen Det er fantastisk Motvind om dagen! […]

Forfatter:

Eivind Salen

Kategorier:

Publisert:

9. august 2021

Del:

Av styreleder Eivind Salen


Det er fantastisk Motvind om dagen! Seilskuta Lehmkuhl får ikke seilt en meter uten at Motvinden er der, og det blir bare mer og mer pinlig at kameraene febrilsk går i alle andre retninger enn den nødvendige. Landet vårt blir ødelagt, og vi varsler, men de ansvarlige vil ikke høre varslingen.

De leter på de stedene i huset det ikke brenner.

Oppførselen til Regjeringen og Regjeringspartiene står til stryk. De har ganske sikkert noen interne og eksterne avtaler som binder dem, og som de av en eller annen grunn ikke får si noe om, men for et land i Buheii er det komplett uforståelig at statsråd Tina Bru reiser til Berlevåg for å kaste glans over naturødeleggelsene og raseringen av reinbeitedistriktet på Varanger-halvøya og Raggovidda.

Det er hydrogenfabrikker som liksom skal være bra, hydrogenfabrikker av vindkraft. Motvind Norge har i Energimeldingen vist ettertrykkelig hvor håpløst det prosjektet er. Det er sløsing brukt til sløsing. Som å fylle vann gjennom et rør med hull til en bøtte med hull, før det omsider helles opp i et glass det omsider går an å drikke av.

I en verden som skriker etter miljø og bærekraft, og der folk flest er villige til å ofre en god del for at også neste generasjoner skal ha gleden over planeten som vi har, så er det komplett uforståelig hvordan regjeringen kan gå for en arealforvaltning og energipolitikk som ødelegger på turbo.

Mot dette har vi Motvind.

I helgen var vi på Camp, på Nordbø gård, på Netland i Kvinesdal. Den er fraflyttet på grunn av utbyggingen av Buheii vindkraftverk like ved. Beboerne holdt ikke ut å se sitt kjære landskap ødelagt. De har flyttet til Stavanger. Ikke en krone i erstatning. Aldri konsekvensutredet, aldri vurdert, at utbyggingen av denne kraften vi ikke trenger vil føre til ødelagte liv og fraflyttede gårder og hus.

Det som er vurdert, er støy og skyggekast. Og det er vurdert av utbygger, og hans konsulentselskap, betalt av ham, og med lønnsomheten direkte relatert til antall oppdrag. Dette blir lagt til grunn, når statlig myndighet liksom gjør sine vurderinger. Berørte naboer blir ikke hørt, berørt natur blir ikke sett.

Under seminaret og helgen gikk vi i detalj gjennom lovbruddene som har skjedd, med Buheii som case, men gjeldende for så godt som alle vindkraftutbygginger i Norge. Skandalen er enorm. Og den blir ikke mindre av at NRK tror de kan løse samfunnsoppdraget sitt med å filme en annen vei, regjeringen tror de kan reise et annet sted, snakke om andre ting.

Det er her og nå. På lørdagen ble Stortingskandidater i Agder spurt ut om hvordan de forholder seg til lovbruddene, og hva de har tenkt å gjøre med dem om de selv blir valgt. Regjeringspartiene glimret med sitt fravær, og løste sitt ansvar med å stikke av. Ikke ulikt den som er uheldig med fyrstikkene, setter skogen i brann, og reiser lengst mulig vekk, gjemmer seg unna, vil ikke bli konfrontert med hva som er gjort, og hva som må gjøres.

Tusen takk til alle som deltok! Det var langt over hundre, og det var en milepæl i kampen vår. Det var å ta enda et skritt. Samholdet var utrolig sterkt, kampviljen ubegrenset, detter er vårt land, vår natur, vårt samfunn. Dette er livene våre. Dette kjemper vi for. Her gir vi oss aldri.

Det er Motvind.