Oslo, Eidsvolls plass, foran Stortinget, 4.9.2021
Markering 4. september publikum

Uke 35 Vi er ustoppelige nå

Av styreleder Eivind Salen For to år begynte vi med […]

Forfatter:

Eivind Salen

Kategorier:

Publisert:

9. september 2021

Del:

Av styreleder Eivind Salen

For to år begynte vi med en markering som ble møtt med et skuldertrekk i det politiske Norge. Denne gangen skapte vi rystelser langt inn i maktkorridorene. Det er en folkebevegelse som kommer, og vi er ustoppelige nå.

Naturligvis var det denne markeringen lørdag 4. september som dominerte mye av uken, den markeringen vil bli historisk, men vi gjorde og det skjedde en rekke andre ting også. Vi har det for oss at vi skal forfølge alle saker, med alt som er å gripe tak i, de skal ikke slippe unna med noe. På Buheii er det ikke bare selve vindkraftverket som er en skandale, men også måten det blir bygget på. Entreprenørene Risa AS, som bygger selve anlegget, og Stangeland Maskin AS, som utvider veien og sprenger mer plass for turbintransporten frem til anlegget. De bygger uten nødvendige tillatelser, uten å søke om slike tillatelser, og de tar seg til rette. Motvind Norge anmoder om tilbakefall for sentral godkjenning for ansvarsrett for disse to entreprenørene.

Tirsdag sendte vi med Motvind Sørvest og Motvind Tysvær av gårde en 15 sider (32 sider med vedlegg) knallsterk høring på søknad om utsettelse for Tysvær vindkraftverk. Hovedkravene ser dere her, i en skjermdump. Saksbehandler var Bjarne Jensen, tidligere styreleder i Sørvest, en av mange som legger ned alle timer som trengs for å stoppe galskapen vindkraftutbyggingen i Norge er blitt.

Klage Tysvær, punkter

Samme dag sendte vi også av gårde uttalelse mot utsatt frist for Buheii vindkraftverk, der det er uhyggelig mange paralleller med Tysvær. I begge saker har vi også både kommune og fylke nå med oss. Så det blir vanskelig for NVE som skal behandle søknaden, å gjemme seg bak Regjeringens unntak «hvis sterkt ønsket av kommunen» som de støttet av AP fikk inn i statsbudsjettet. I denne var det Eivind Mauland som var saksbehandler.

Og vi fikk hatt styremøte, og vi fikk turnert sakene som pågår, der markeringen i Oslo og støyen som var i forkant var et hovedtema. Den støyen toppet seg med oppslaget i VG torsdag 2 september, to dager før markeringen, der tidligere miljøverner (nå utbygger av batterifabrikk i Agder) gikk ut og oppfordret til boikott av arrangementet vårt på grunn av at samtlige partier i Agder ble invitert til møte for å bli konfrontert med lovbruddene som følger Buheii vindkraftverk. Den dagen ble det ekstraordinært styremøte, hvor vi samlet konkluderte med at vi ikke måtte etterlate noen tvil om at vi tar totalt avstand fra ytre høyre og at vi ikke vil ha noen ting med dem og deres tankegods å gjøre.

Ytre Høyre vil kunne bruke en folkbevegelse som vår som plattform for å nå frem med sitt uønskede budskap, og det må vi ikke lage noen åpning for.

På tross av at vi ryddet fullstendig opp, var det mange som opprettholdt boikotten av arrangementet, og når arrangementet ble holdt, så den boikotten veldig rar ut. For dette var et positivt arrangement, for positive verdier. Alle forsøk fra ytre høyre på å komme inn i en slags varme og aksept, ble kontant og uttrykkelig avvist, deres plass var på andre siden av gaten, der de i følge politiet hadde lov til å stå. Mer synlig kan det ikke bli. Folkebevegelsen Motvind Norge har ikke plass til sånne.

Derimot har vi plass til alle som vil ta kampen mot vindkraften og systemet bak det. Her hadde en vanlig kvinne fra Kvinesdal tatt turen, og holdt til og med appell, når politikerne sviktet. Det var dagens sterkeste. Hun og hennes mann, og slekten til mannen, har mistet heia si, og en av dem har valgt å flytte fra gården og legge den ned. Det var på denne gården Camp Buheii ble holdt. Eieren av selskapet som har konsesjonen er Mac Quarie gruppen fra Australia, nylig dømt i tysk høyesterett for den største skattesvindelen som noen gang har vært.

Og det bredte seg etter dette et alvor over forsamlingen, et alvor de bare kan unngå ved aktivt å unnlate å bli konfrontert med den. Det er en del av problemet at politikerne og private og offentlig eide selskap i kraftbransjen aktiv søker og sprer desinformasjonen, nå i så ekstrem grad at de forsøker å gjøre Motvind Norge til noe vi ikke er, og aktivt oppfordrer også andre til å unngå oss.

Vi tror vi er i posisjon til å spørre hvor denne strategien å møte oss med kommer fra, uten at vi med det skal bagatellisere eller feilene vi selv har gjort? Det står milliarder på milliarder på spill, og det er svært mange i systemet som har blitt varslet og varslet om feil, men som likevel har unnlatt å gjøre noe med det. I stedet unnlater man å møte Motvind Norge, og oppfordrer andre til å gjøre det samme.

Det går ikke an. Vi er en folkebevegelse nå, og vi er ustoppelige. Våre partier og politikere, vår myndighet og forvaltning, bør gå med oss, og bør arbeide like hardt som oss for å få flere til å gjøre det samme. Det er den veien det går, og må gå.

Tusen takk for et fantastisk arrangement til alle som deltok, alle som arrangerte, og alle som hjalp oss! Det fins ingen annen vei enn fremover! Vi er ustoppelige nå.

Vedlegg

Høring Utsatt frist, Buheii vindkraftverk:


Høring Utsatt frist, Tysvær vindkraftverk

Nye innlegg