Valevatn
Sirdal, lite vann i magasin

Uke 38 Strømsjokk

Uke 38 Strømsjokk Av styreleder Eivind Sale Så økte prisene, […]

Forfatter:

Eivind Salen

Kategorier:

Publisert:

27. september 2021

Del:

Uke 38 Strømsjokk

Av styreleder Eivind Sale

Så økte prisene, og folk fikk det med seg. Med vantro ser vi offentlige personer og politikere som skulle vite bedre forklare det med «lav fyllingsgrad», «lite vind» og «lite nedbør». Det bærer preg av at det offentlige Norge har skiftet ut sin egentlige oppgave om å informere befolkningen, til å kommunisere med dem. Vi kjenner ikke landet vårt igjen.

Det må trekkes frem Birger Magnus, som nå er styreleder i NRK, samtidig som han er styreleder i Norsk klimastiftelse. I en årrekke var han også styreleder i energiselskapet Hafslund AS. Det er også han som bygget opp Media Norge, den tiden han var konserndirektør i Schibsted samtidig som han var styreleder i flere norske og svenske ledende aviser. Er det noen sammenheng?

Energiprisene er skyhøye, ikke bare i Norge, men også i resten av Europa. Det skyldes en villet energipolitikk, som er gjennomført og kommunisert, men ikke informert om. Det gjør at velgerne og mange av aktørene på politisk nivå, særlig lokalt, ikke har kunnet ta informerte valg. Over hele Norge bygges det nå vindkraft, som viser seg å være noe helt annet enn det som ble kommunisert år tilbake.

I fjor produserte vindkraften i Norge 9,9 TWh energi. Alt sammen gikk til eksport. Vi ødelegger landet vårt for å frakte strøm til Europa.

I Europa drukner de 9,9 TWh med energi vi eksporterer ekstra på grunn av vindkraft (samlet eksport i fjor: 20,5, selv overskuddet av norsk vannkraftproduksjon er større enn all norsk vindkraftproduksjon til sammen). Disse cirká 10 TWh energi drukner i de om lag 2780 TWh EU genererer i elektrisk kraft, og de litt over 2000 TWh Norge eksporterer i olje og gass (tall fra 2019).

Den 14 august var det også strømstans i Tyskland, på grunn av at den nye akutt væravhengige energiproduksjonen fra sol og vind er så ustabil, og strømmen måtte kobles ut uten varsel i deler av landet. Så den høye strømprisen kommer sammen med dårligere kvalitet på produktet.

Dette er oppskriften på en feilslått energipolitikk. Den er innført av to grunner, en kommunisert, og en dysset ned, det er for å begrense skadene ved global oppvarming, og det er for at noen tjener veldig gode penger på dette. Verdens største banker, fond og andre investorer legger penger i dette, og vil tjene på det, samtidig som det er aktører i kraftbransjen og som selger tjenester til den, som tjener grovt. Resultatene vi ser av politikken er at de som har pengeinteresser, får sin avkastning, men at utslippene bare går marginalt ned.

Sånn går det når kommunikasjon overtar for informasjon. Debatten har ikke vært ærlig. Motvind Norge viser i vår energimelding, Energi og Natur – En energipolitikk på naturens premisser, at Norge kan oppfylle alle sine kraftbehov inkludert en omfattende elektrifisering uten en eneste vindturbin. Likevel har Norge gått all in, først for vindkraft på land, så for vindkraft til havs. I tillegg til at det blir bygget kabler for å frakte denne naturødeleggende og samfunnsødeleggende kraftproduksjonen til utlandet.

Denne uken kom også filmen Headwind’21, om hvordan vindkraften også i Sverige kommer inn for å plassere vindturbiner i fredelige naturområder, og knuse all motstand på veien. Det er rystende å se, men det er nøyaktig som vi erfarer det i Norge, fordi det er en del av samme system.

Det er dette vi jobber med i Motvind Norge, og nå er det intenst. Vi har brølet fra bygda, øya som ble delt i to, som viser konsekvensene for lokalsamfunnet på Haramsøya med vindkraftverket som blir tredd ned over dem. Vi har valget, der den feilslåtte energipolitikken, som også må kunne sies å være en del av en feilslått klimapolitikk, ble stemt ned, og partier med klare standpunkt i vindkraft- og energipolitikken ble stemt frem, mens de som er uklare og ikke vil ha noe oppgjør, gikk tilbake. Og vi har realitetene, med økte strømpriser, ødelagt natur og lavere kvalitet på livet i mange lokalsamfunn.

Støtt Motvind Norge. Bli medlem i dag.

Nye innlegg