Vi varsler om at naturen er i fare

Vardetenninger mot vindindustri

Årets vardetenning eies av alle som melder seg på, og […]

Forfatter:

Motvind Norge

Publisert:

17. september 2022

Del:

Årets vardetenning eies av alle som melder seg på, og både organisasjoner og privatpersoner kan delta. Grafisk design: Siri Fjeseth

Lørdag 8. oktober, i tidsrommet 18-21, arrangeres det for fjerde år på rad nasjonal vardetenning mot vindindustri, og planleggingen er allerede i gang. Vi oppfordrer alle våre medlemmer til å delta!


Tekst: Irene Njå-Gjellestad, medlem av Motvind Norge


For fjerde år på rad tenner vi varder over hele landet for å varsle om at naturen er i fare. Og hvem er vi? Vi er hvem som helst, vi er naturvernere, medmennesker, økonomer, advokater, renholdere, geofysikere, selgere, forskere, oljearbeidere, terapeuter, veterinærer, leger, ingeniører, naturelskere, lærere og motorsyklister. Vi er mennesker innenfor alle lag av befolkningen som bryr oss om naturen. Vi er sorgtunge, empatiske, tenkende, kritiske, sprudlende, voksne, unge, eldre, granskende, oppbrakte og kunnskapsrike. Du treffer oss på gata, i skogen, på fjellet og overalt. Vi kan være glade, men vi kan også bli sinte- når vi ser at natur ødelegges til ingen nytte. Vi har ett felles ønske; å stanse vindkraftutbygging for å verne naturen.

Vi har ett felles ønske; å stanse vindkraftutbygging for å verne naturen.

Som ett av utallige virkemidler har vi valgt den eldgamle, solidariske, sammensveisende og urnorske varslingsmetoden vardetenning. Vi tenner varder for å løfte stemmen og viljen vår opp og ut i det offentlige rom. Vi tenner varder for naturmangfoldet, for nærnaturen og for rødlistede arter. Vi tenner varder for sårbare mennesker som lider av økosorg, og vi gjør det sammen, på tvers av tro, tvil og politisk ståsted. Årets vardetenning eies av alle som melder seg på, og både organisasjoner og privatpersoner kan delta. Motvind Norge er tungt inne i bildet, som alltid, og det ønsker vi at alle andre naturvernorganisasjoner også skal være.

Årets vardetenning eies av alle som deltar, og både organisasjoner og privatpersoner kan delta.

Vi trenger hverandre, vi trenger å stå skulder ved skulder denne dagen og vise at vi er mange, og at vi ikke kommer til å gi opp slaget om Europas siste villmark. Vi eier ikke naturen, vi har den bare til låns og må forplikte oss til å ta vare på den for dem som kommer etter oss. Vi arrangerer årets vardetenning for å varsle om en overhengende fare for natur og folk. Vi vil at naturens egenverdi skal løftes opp på et nivå som er en sivilisert nasjon verdig, med aktelse og medmenneskelighet.

Hvordan delta på den nasjonale vardetenningen?

Hvis DU vil delta på årets vardetenning med levende ild på en varde, en fjelltopp, en strand, i en bålpanne eller et annet egnet sted, så ta kontakt med Irene Njå-Gjellestad, og sørg for at DIN markering blir registrert på kartet med adresse og GPS-koordinater.
Det man trenger for å få det til, er én eller flere ildsjeler, en grunneier som har gitt tillatelse til en politisk markering der bålet skal stå, og at brannvesenet er varslet. Det er det hele. Noen velger å lage et større arrangement med taler og kulturelle innslag, men dette er på ingen måte noe krav for å delta.  

Vardetenning mot vindindustri på Frøya 8. oktober 2019. Foto: Jan-Egil Eilertsen

Følg vardetenningen på Facebook!

Kontaktinformasjon

Ønsker du å delta på årets vardetenning, så ta kontakt med Irene Njå-Gjellestad som har e-postadresse: irene.gjellestad@gmail.com

Hvis du vil gi Motvind Norge tillatelse til å bruke dine foto fra vardetenningen, kan du sende dem til christina.fjeldavli@motvind.org