For tredje år på rad arrangeres Motvindfestivalen på torget foran den karakteristiske rådhusbygningen (bildet) i Haugesund. Grafisk design: Motvind Norge

Velkommen til Motvindfestivalen

Motvindfestivalen arrangeres parallelt med EnergiRike-konferansen, og skal fungere som en motvekt, og […]

Forfatter:

Motvind Norge

Publisert:

22. juli 2023

Del:

Motvindfestivalen arrangeres parallelt med EnergiRike-konferansen, og skal fungere som en motvekt, og et korrektiv, til det hodeløse jaget etter mer energi. 

For tredje år på rad inviterer Motvind Tysvær, i samarbeid med Motvind Norge, til festival på Rådhusplassen i Haugesund, 8. og 9. august. Hensikten med Motvindfestivalen er først og fremst å spre kunnskap om kraftpolitikk på naturens premisser.  

Det hemningsløse jaget etter mer energi har fortsatt med stor tyngde i året som har gått. Energipolitiske myndigheter og kommersielle aktører i kraftbransjen vil ha «mer av alt – raskere» og planlegger intensiv vindkraftutbygging på tross av enorme naturødeleggelser, lovbrudd og manglende lønnsomhet.  

Motvindfestivalen vil, tradisjonen tro, foregå parallelt med EnergiRike-konferansen, som ifølge eget nettsted skal være en «møtearena for ledere innen energi, industri, teknologi, finans, akademia og politikere». Av erfaring vet vi at EnergiRike-konferansen er et sted hvor vindkraftutbygging feilaktig løftes frem som en løsning på klimautfordringene. Olje- og energiminister Terje Aasland og Åslaug Haga, som leder Fornybar Norge, er blant foredragsholdere- begge profilerte vindkraftpådrivere. 

 

Av erfaring vet vi at EnergiRike-konferansen er et sted hvor vindkraftutbygging feilaktig løftes frem som en løsning på klimautfordringene. 

Til Motvindfestivalen kommer Motvind Norge-medlemmer og tillitsvalgte fra hele landet. I tillegg stiller representanter for Norges miljøvernforbund, Naturvernforbundet, Turistforeningen, Nei til EU og RogalandOpprøret. Sofie Marhaug, som er energipolitisk talsperson for Rødt, og Ingrid Fiskaa, som er stortingsrepresentant for SV, vil begge holde appeller. Olje- og energiminister Terje Aasland er invitert, men det er uvisst om han kommer. Også Kjetil Lund, som leder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), har mottatt en invitasjon. Lund har advart myndighetene om at den planlagte havvindssatsningen mangler realisme og at den ikke vil være lønnsom.  

Som tidligere år vil Motvind Tysvær og Motvind Norge stille med bannere i Haugesund sentrum. Det vil blir rigget til «Speakers Corner», en talerstol, hvor flere kan slippe til med appeller og andre innslag. Det blir musikk og sang, bålpanne, kaffe og vafler, og vi håper på god festivalstemning. 

Motvind Tysvær vil ha en stor stand med utdeling av informasjonsmateriell knyttet til energipolitikk, med fokus på vindkraft spesielt. Videre vil det bli satt av et eget område for å informere om Fosen-aksjonen. Nytt av året er at vi setter opp et stort telt på Rådhusplassen, slik at vi kan samle flest mulig til samlinger, samtaler og aktiviteter sentralt i byen. På kveldstid møtes vi på bistroen Hos Carlos i Haraldsgata, til mat, drikke og kulturelle innslag. Velkommen til festival!

 

Hensikten med Motvindfestivalen er først og fremst å spre kunnskap om kraftpolitikk på naturens premisser.