Velkommen til vardetenning 8. oktober!
For femte år på rad arrangeres det vardetenning mot vindindustri […]
For femte år på rad arrangeres det vardetenning mot vindindustri 8. oktober. Fra nord til sør, og fra øst til vest, tennes det opp ild for å varsle om den faren vindindustrien representerer.
Det å bruke varder for å varsle om fare er en eldgammel tradisjon. Vardene i gammel tid lå på steder der de kunne ses på lange avstander- med utsyn til neste varde. Slik dannet vardene kommunikasjonslinjer, lenge før vi fikk telefoner. Selve ordet «varde» er beslektet med de norrøne ordene varði som handler om å være vár og oppmerksom, og varða som handler om å holde vakt. Alle de norrøne betydningene passer godt med Motvind Norges virksomhet, og det var derfor ikke tilfeldig da varden ble valgt som symbol for logoen vår i 2019. Kjente fjell i vindkraftsammenheng med varde i navnet i er Vardafjell og Innvordfjellet.
Helt siden oppstarten i 2019, har vindkraftmotstandere samlet seg rundt bål og varder for å varsle, og for å vise at vi vil vokte over og verne naturen. En varde ble også bygget, men ikke tent, da vi første gang samlet oss foran Stortinget, 8. september 2019. Varden foran Stortinget bestod av steiner som var sprengt løs fra fjellet i forbindelse med vindkraftutbygging flere steder i lander. Det var steiner fra Geitfjellet, Gulen, Vardafjell, Guleslettene, Kvaløya, Raskiftet, Nessadalen, Kjølens Rand, Harbaksfjellet, Stølsheimen, Bjørn West fjella, Sørmarksfjellet, Evje og Hornes, Byglad, Iveland, Åseral og Vennesla, Bessakerfjellet, Skomakerfjellet, Kjølberget, Tonstad og Kvaløya. Det å sette alle disse steinene sammen til én varde skulle symbolisere det sterke samholdet mellom naturvernere. Vi er mange som kjenner hverandres smerte.
Varden foran Stortinget bestod av steiner som var sprengt løs fra fjellet i forbindelse med vindkraftutbygging flere steder i lander.
Når det gjelder årets vardetenning, ligger vi godt an. Allerede er 98 varder registrert, og det er fremdeles mange dager igjen. «Folk er i ferd med å hente seg inn etter innsatsen mot valget og kan begynne å planlegge hvor varder og bål skal tennes»», skriver Irene Njå-Gjellestad på Facebook 16. september. Hun har gjennom fem år hatt ansvar for koordineringen av arrangementet. I år vil Njå-Gjellestad gjerne fremheve innsatsen til Bjørn Nissen, Anita Nersten og Peter Logan. «Det er ildsjeler som disse som gjør dette forunderlige, sammensveisende konseptet mulig, sammen med hvert eneste enkeltstående bål», mener hun.
Også før Motvind Norge ble stiftet, ble varder tent av flere lokale grupper ulike steder i landet for å varsle om vindindustrien. Varder ble for øvrig også tent for å varsle om alle farene forbundet med oljeutvinning i Lofoten, Senja og Vesterålen. Vardetenning har vist seg å være en effektiv og tydelig aksjonsmetode som fungerer samlende.
Bli med på den felles markeringen gjennom å si ifra hvor du tenner din flamme. Det gjør du ved å sende stedsnavnet til arrangementskoordinator Irene Njå-Gjellestad, via e-post til irene.gjellestad@gmail.com eller tekstmelding til telefonnummer 92459797. Du kan alternativt nå henne via Facebook eller Messenger. Alle stedsnavn legges inn og dermed får vi til slutt et flott kart som viser alle flammene.
Her kan du lese mer om vardebrenningen og få oversikt over alle ildstedene. Ikke glem å innhente tillatelse fra grunneier. I tillegg må brannvesenet varsles. Noen velger å lage et større arrangement med taler og kulturelle innslag, men dette er på ingen måte noe krav for å delta.