På denne dagen, skjermdump 2

Solastalgia: En dag på Kvenndalsfjellet

Skjermdump fra kortfilmen «På denne dagen» (2021), en film om […]

Forfatter:

Motvind Norge

Kategorier:

Publisert:

1. mai 2022

Del:

Skjermdump fra kortfilmen «På denne dagen» (2021), en film om natursorg, solastalgia, på Fosen.


I den poetiske kortfilmen «På denne dagen» (2021) blir vi tatt med opp på Kvenndalsfjellet i Åfjord kommune på Fosen, der «det grønne skiftet» har endret villmark til industriområde. Kvendalsfjellet vindpark er et av de seks anleggene som til sammen utgjør Fosen Vind.

Filmskaperen, som velger å være anonym, skriver at det smerter å bo i en såkalt ja-kommune. Hun kjenner på det vi kan kalle natursorg, eller solastalgia. Filosofen Glenn Albrecht definerer solastalgia slik: «the pain or distress caused by the ongoing loss of solace and the sense of desolation connected to the present state of one’s home and territory». Filmskaperen legger merke til at mange gjemmer sorgen sin:

Det å bo i en så kalt ja-kommune smerter, da ingen klare stemmer roper ut. Keiserens nye klær bæres av mange, men i kriker og kroker sørges det. Noen innser verdien av stillhet for første gang, fordi den nå er tapt- både stillhet for øye og for øre. Å hvile blikket i evige fjell er historie. Å lytte til stillhet er å lytte til skjærende sus av turbinblader. Det er en underkommunisert og snikinnført industri. Det er ikke møller, parker og grønn energi, men turbiner, industriområder og grønn butikk.

Keiserens nye klær bæres av mange, men i kriker og kroker sørges det.

Jeg ser den grønne løgnen i hvert et dyretråkk som blir rasert, i fuglelivet som blir møtt med kjøttkverner og i hver ei tue og myr som graves opp. Flere hundre år gamle furuer ligger veltet om – alt dette i det grønne skiftets navn. Evige fjell sprenges til pukk. Er du en fjellrygg, er du ikke trygg. Jeg ser det hver dag. Fjell etter fjell, område etter område raseres og sprenges i filler. Gamle varder smadres lik vår naturkultur og naturen med. Jeg er et tidsvitne.

I define solastalgia as the pain or distress caused by the ongoing loss of solace and the sense of desolation connected to the present state of one’s home and territory.

Glenn Albrecht

Filmskaperen, som ikke ønsker å bli navngitt i dette innlegget, forteller at natursorgen er lammende. Hun ser det som eneste utvei å være tilstede som et tidsvitne og dokumentere det som skjer.


Her kan du lese mer om Glenn Albrecht.

Her kan du lese mer om vindkraftutbyggingen på Fosen.