Kjartan Trana, Alette Sandvik
Børgefjeii03

Kjartan Trana til minne

Av styreleder Eivind Salen Det var med sorg vi fikk […]

Forfatter:

Eivind Salen

Kategorier:

Publisert:

4. mai 2021

Del:

Av styreleder Eivind Salen

Det var med sorg vi fikk høre at Kjartan Trana er gått bort mange, mange år for tidlig. Dette er en mann som hadde kjærligheten til naturen helt ubetinget. Som ikke behøvde diskutere verdien av en fugl, et insekt eller en art lav, sopp eller plante. Naturen hadde verdi i seg selv, og den verdien lot seg ikke måle.

Kjartan Trana

Kjartan argumenterte alltid lavmælt, enten det var i tekster eller bilder. Det er slik ekte kjærlighet argumenterer, se hvor godt og vakkert det er.

Kjartan var naturfotograf. Han fotograferte naturen på dens egne premisser, sånn han også oppsøkte den og brukte den. Han fotograferte med samme respekt, med g kjærlighet og undring, om det var en mektig havørn, en liten kvinand eller to, eller om det var en tretåspett, eller hva som helst. Når han beskriver bildene og fuglene og dyrene, så er det med en nærhet som om hver og en av dem er som en personlig venn. Tretåspetten og jeg, del av samme helhet.

Løvsanger (foto: Kjartan Trana)

Kjartan var også journalist, og en av de viktigste i kampen for naturen av dem alle. Det var han som fikk gjennom og fikk laget dokumentaren om Sørmarkfjellet (En kamp mot vindmøller), der denne utbyggingen og dette fjellet i Flatanger ble satt på kartet over hele landet, og der Torbjørn Lindseth ble rikskjendis. Til denne dag er denne dokumentaren en av de aller, aller mest sette på NRK, med over en million visninger.

Jeg må når jeg skriver om Kjartan, også nevne samboeren hans, Alette Sandvik. Kombinasjonen Kjartans bilder og Alettes tekster har vunnet mange hjerter rundt omkring i hele landet, og også åpnet mange øyne. Det er en villfarelse å tro vi skal hente verdier ut av naturen. Naturen er verdien.

Havørn (Foto: Kjartan Trana)

Bildet er fra Børgefjell nasjonalpark, et sted de rakk å besøke også etter at Kjartan ble alvorlig syk med sykdommen som tok hans liv. Det er gripende å se, vondt å tenke på, men det gjør godt å være samlet i sorgen over en så god mann som Kjartan, med så mye godt å tenke på lagt igjen etter seg.

Alette skriver til meg at Kjartan var så glad i natur og fugler, at de i stedet for blomster ønsker at man kan gi gave til NOFs fuglevernkonto 4358 15 33625. Merk med: Minnegave Kjartan Trana.

Kjartan Trana, Alette Sandvik og hunden på Børgefjell

Tusen takk.

Nye innlegg