Tenkeren, 26.02.23

Vi tar avstand fra sjikane og personhets i vindkraftkampen

Enhver sak som blir så stor som vindkraftsaken, tiltrekker seg […]

Forfatter:

Motvind Norge

Kategorier:

Publisert:

26. februar 2023

Del:

Enhver sak som blir så stor som vindkraftsaken, tiltrekker seg nødvendigvis også folk som kan glemme både nettvett og folkeskikk når de logger på sosiale medier. Grafisk design: Siri Fjeseth

Motvind Norge tar avstand fra sjikane og personhets i vindkraftkampen.

Tekst: Hildegunn Flengstad, styreleder i Motvind Norge


Vindkraft skaper forståelig nok sterkt engasjement og sterke følelser. Det ser vi i stor grad på sosiale medier. Vindkraftdebattene foregår i noen grad på Motvind Norges egne plattformer, men i like stor grad mange andre steder utenfor vår kontroll.

Det har fremkommet eksempler på at en ordfører er kalt «judas» og «landssviker» fordi vedkommende sier ja til vindkraft. Det er langt under enhver standard som vi vindkraftengasjerte naturvernere ønsker å stå for, og vi tar kraftig avstand fra slike ytringer. Disse eksemplene er ikke fra sider eller grupper under Motvind Norges kontroll, men vi er likevel sterkt bekymret.

Den siste meningsmålingen fra i høst viser at 53 % av befolkningen er enige i Motvind Norges syn om at det ikke bør bygges mer vindkraft på land, og engasjementet er sterkt. Enhver sak som blir så stor som vår, tiltrekker seg nødvendigvis også folk som kan glemme både nettvett og folkeskikk når de logger på sosiale medier.

Vindkraft skaper forståelig nok sterkt engasjement og sterke følelser.

Derfor legger våre frivillige ressurser ned svært mye arbeid med moderering av våre kommentarfelt, slik at de skal være trygge for alle som vil diskutere – uavhengig av bakgrunn eller standpunkt i vindkraftsaken. Samtidig tar vi forbehold om at stort påtrykk og mye engasjement kan føre til at uheldige ytringer blir stående for lenge i enkelttilfeller.

Hildegunn Flengstad. Foto: Privat

Vi anbefaler sterkt at ikke bare våre, men samtlige vindkraftgrupper har skikkelig moderering, for å unngå at hets og sjikane rammer enkeltpersoner, men også for at vi som samlet bevegelse ikke skal bli assosiert med ytterliggående ytringer. Vi som mener at vindkraft er et natur- og klimapolitisk blindspor har en svært sterk sak, og et positivt budskap basert på å bevare naturen og i felleskap stå opp mot urettferdigheten som rammer vindkraftnaboer og reindriftsamer.

Våre dører står alltid åpne for alle som ønsker å drøfte hvordan vi i fellesskap kan hindre polarisering og ytterliggående elementer i miljøkampen.